Foto: Bildbyrån

Sveriges tuffa uppgift: Stoppa superstjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska de svenska basketspelarna försöka stoppa den slovenske superstjärnan Luka Doncic, 23, i VM-kvalet.

– Han kommer säkert att räknas som en av de bästa spelarna genom tiderna, säger Sveriges Ludvig Håkanson.

Det dröjde inte länge innan Luka Doncic blev ett världsnamn. Efter att han slog igenom som tonåring i Real Madrid draftades han av NBA-laget Dallas Mavericks.

Fyra säsonger in på karriären i Nordamerika har han cementerat sig som en av de bästa spelarna i världen och ledde sånär sitt Dallas till NBA-final den senaste säsongen.

På söndag kväll byter han ut NBA-arenorna mot Hovet i Stockholm för att ta sig an Sverige i VM-kvalet.

– Jag skulle säga att han är topp tre i världen just nu. Han är ung och kommer bara bli bättre. Han kommer säkert att räknas som en av de bästa spelarna genom tiderna, säger Ludvig Håkanson.

– Han passar hur bra som helst, kan skjuta från var som helst och kan posta upp de flesta spelarna. Han är väldigt komplett och även lång och stor för att spela på den positionen. Han är svår att försvara sig mot.

”Ingen formel”

Mikko Riipinen, en av Sveriges fyra förbundskaptener, menar att det inte riktigt går att stoppa Doncic.

– Alla NBA-lag har testat och de har inte hittat något. Det finns ingen formel för så duktiga spelare, säger han.

Men försöka ska man göra.

– VI måste välja vad vi vill ge upp – och inte ge upp. Vi måste få honom att jobba och sättas i svåra situationer offensivt och defensivt, så han kan jobba i den änden och riskera fouls och trötta ut honom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.