Förbundet ifrågasätter klubbarnas struktur

Förbundets kritik mot klubbarna: ”Kanske sprungit före med det sportsliga”

Uppdaterad
Publicerad

A3 Umeå blev under fredagen den fjärde klubben att dra sig ur Basketligan dam inför kommande säsong.

Förbundet är kritiskt till klubbarna.

– Alla kanske inte orkar med alla delar, säger ordförande i Föreningen Basketligan dam Jonas Arsjö.

Förra säsongen var det 14 lag som spelade i SBL dam. Inför nästa säsong har fyra lag (A3 Umeå, Borås, Helsingborg, Wetterbygden) dragit sig ur av ekonomiska och organisatoriska orsaker (nystartade Sjuhärads Basket tog över Borås plats). Ordföranden i Föreningen Basketligan dam Jonas Arsjö tycker det är tråkigt.

– Jag tror det är en blandning mellan ekonomi och organisation, många saker inom svensk basket för damer går ändå åt rätt håll. De håller på att utvecklas och bli mer professionella, men det tar tid och alla kanske inte har orkat med alla delar.

Olika anledningar

Vad betyder det när flera klubbar tvingas dra sig ur efter samma säsong? 

– Nu är det flera klubbar och olika anledningar. Man kanske har sprungit före med det sportsliga och inte tittat på hur man ska generera långsiktiga intäkter, med samarbetspartners och individer som krävs varje match och arrangemang.

Slår tillbaka

Kritiken mot klubbarnas brist på långsiktighet och prioritering av det sportsliga har Ulrik Berg, verksamhetsutredare i Umeå, svårt att köpa. Åtminstone i hans egen klubbs fall, då han var tydlig med att inbetalningar till klubben har uteblivit.

– Klubbarna lever sitt liv och så säger förbundet massa saker. Jag tycker det var konstigt att de tyckte det var vårt fel. Men de vet mycket väl om den kamp vi bedriver, säger Berg.

ARKIV: Så var det när Umeå tog sitt historiska SM-guld

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.