Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT-experten Nick Rajacic kritisk mot avhoppen: ”Man undrar vad det är som händer”

Uppdaterad
Publicerad

Flera viktiga spelare saknas inför det stundande OS-förkvalet, vilket får SVT-experten Nick Rajacic att rikta kritik mot det svenska basketförbundet.

– Det är en stor besvikelse. Man undrar vad det är som händer, säger Rajacic i en intervju med SVT.

Mellan den 13 augusti och 16 augusti tar sig de svenska basketherrarna an i tur och ordning Nederländerna, Kroatien och Belgien i ett OS-förkval. Skulle Sverige ta sig vidare väntar sedan semifinal. Flera svenska stjärnor saknas i truppen, till exempel Ludvig Håkanson, Simon Birgander, Chris Czerapowicz och Tobias Borg. Något som väcker irritation hos basketexperten Nick Rajacic.

– Det är en stor besvikelse, för Sverige har inte tidigare haft möjlighet att spela OS-kval i det här formatet. Det är riktigt bra värdematcher mot bra motstånd. Nu har man alltså haft sista EM-kvalfönstret, där man spelade med sitt ”b-landslag”, och nu är det OS-kval med samma omständigheter. Man undrar: Vad är det som händer?

”Stora frågetecken”

Rajacic menar att det är systemet i grunden som det är fel på. Hela ”ekosystemet”, som han säger och att det behöver ske en förändring i hur man uppfostrar spelare. Att spelare måste fostras fram på ett sätt där den absolut största äran är att representera blågult.

– Det är andra fönstret i rad som spelare inte dyker upp och vad händer i februari när EM-kvalet börjar? Kommer det vara samma sak då? Det är stora frågetecken och jag hoppas att det inte kommer upprepa sig, för det är ingen bra trend.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.