Foto: SVT/Bildbyrån

SVT:s basketexpert rasar mot FIBA-beslut: ”Absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Israel tilläts förstärka truppen med två nya amerikanskor lagom till EM-kvalet mot Sverige, där blågult spelar med kniven mot strupen. Beslutet får SVT:s expert att se rött.

– Det här är absurt. Inom FIBA är det vilda västern som gäller, säger Nick Rajacic.

De välmeriterade amerikanskorna Jennie Simms och Alyssa Baron värvades nyligen till Israels landslag. Baron, kanske även Simms om hon hinner bli spelklar, kommer ingå i den EM-kvaltrupp som ställs mot Sverige. Det här innebär att Israel nu har tre naturaliserade amerikanskor i sitt landslag, då Alexandra Cohen ingick sedan tidigare.

”FIBA är en cirkus”

Oavsett om de blir två eller tre på planen, så kan amerikanskorna släcka Sveriges hopp om EM-slutspel. Lagen möts nämligen både torsdag kväll och i februari.

– Det är absurt att Israel plötsligt kan spela med två eller tre naturaliserade spelare när regeln är att man inte får ha fler än en naturaliserad spelare. Att jämföra FIBA med en cirkus skulle vara att förolämpa cirkusar, säger Rajacic.

Hur påverkar det här Sveriges chanser att nå EM?

– Jag tyckte att Sverige hade bra chanser att gå hela vägen till EM, innan vi fick reda på att Israel skulle förstärka. Jag har sett de här spelarnas meritlista och det är ingen tvekan om att de blir bärande spelare i Israels landslag direkt. FIBA gör narr av landslagsbasket och motarbetar svensk basket.

Förbundet starkt kritiskt

FIBA har inte gett någon detaljerad förklaring till SVT Sport, men har till Svenska Basketbollförbundet uppgett att dess generalsekreterare har godkänt ”särskilda omständigheter” – ett beslut som inte går att överklaga.

– Vi har frågat FIBA vad som skett och fått svaret att generalsekreteraren fattat ett individuellt beslut, utan att engagera någon nämnd. Vi tycker att det här är riktigt dåligt och Israel är ju dessutom redan kvalificerat till EM i egenskap av värdland, säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Sverige låg redan illa till efter den inledande kvalförlusten mot Lettland och nu krävs det minst två segrar i de tre återstående matcherna för att ta sig till EM.

– Vi har inte fått alla fakta, så vi vet verkligen inte allt om detta. Men vi tycker att basketens naturaliseringsregel har varit alldeles för liberal från starten, säger Fredrik Joulamo.

Se matchen på SVT Play >>>

Så fungerar naturaliseringregeln

FIBA tillåter att en naturaliserad spelare per lag får medverka i officiella matcher. Med naturaliserad spelare menas en spelare som fått landets medborgarskap efter att ha fyllt 16 år. Ett land kan ha flera naturaliserade spelare, men endast en får byta om för att spela matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.