Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nick Rajacics uppmaning efter krisrubrikerna: ”Kommer bara resultera i kollaps” Foto: SVT och Bildbyrån

SVT:s basketexpert Nick Rajacics uppmaning efter nya krisrubrikerna: ”Gå inte upp”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Nick Rajacic är trött på krisrubriker kring dålig ekonomi inom svensk basket.

Nu har han en tydlig uppmaning till Sveriges elitklubbar:

– Har du inte en fantastisk ekonomi, hundra funktionärer – gå inte upp! Det kommer bara resultera i kollaps, säger Rajacic.

Hör Nick Rajacic och hans uppmaning i spelaren ovan.

Inför den här säsongen tvingades två lag dra sig ur Basketligan av olika anledningar: Kalmar och Fryshuset – och det är ett mönster som går igen.

Senaste lag att dras med krisrubriker är fjolårets SM-semifinalist Umeå, som dras med stora skulder.

– Vi i svensk basket pratar ofta om något som heter ”vårens blodbad”, då man får reda på att massa lag har gått i konkurs, blivit tvungna att dra sig ur eller till och med upphört att existera. Det är vardag svensk basket – vilket är sorgligt och tragiskt givetvis.

”Då kan man lika gärna packa sina kläder”

Rajacic menar att det finns lag som har förutsättningarna för att gå upp, till exempel Högsbo, men att andra lag borde tänka sig för både en och två gånger.

– Gå inte upp! Har du inte hundra funktionärer som vill jobba gratis, har du inte en fantastisk ekonomi, gör det inte – det kommer bara resultera i kollaps.

Men är det viktigt att Umeå ändå blir kvar?

– Givetvis vill jag inte att något lag lämnar. Jag vet att det finns många i Umeå, som gjort ett otroligt jobb de senaste åren. Men jag vill inte att de klarar sig och sen fortfarande har en miljon i skulder. Det är inte bra, det är inget långsiktigt. Då kan man lika gärna packa sina kläder och flytta från SBL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.