Foto: TT Nyhetsbyrån

Berhan om Fibas beslut: ”Jättelycklig och tacksam”

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att Fiba tillåter huvudbonader i basket, något Huddingespelaren Noha Berhan har kämpat länge för.

–Jag blev jättelycklig och tacksam, det var på tiden faktiskt, säger hon till SVT Sport.

I november i fjol meddelade internationella basketförbundet Fiba att man gav Sverige en temporär dispens för spel med huvudbonader i förbundsserier (det var sedan tidigare tillåtet på ungdomsnivå).

Dispensen skulle gälla fram tills att Fiba fattade ett internationellt beslut i frågan – och i dag kom alltså det beslutet. Från och med första oktober hävs regeln och huvudbonader i basket kommer att tillåtas.

Huddingespelaren Noha Berhan, som har kämpat länge för att få bära hijab, är glad över beslutet.

– Jag är inte förvånad. För mig är det självklart att de skulle ta bort regeln. Jag känner att muslimska kvinnor, med eller utan slöja ska inkluderas i samhället och sporten precis som alla andra , säger hon till SVT Sport.

Ett av argumenten till att inte tillåta huvudbonader är skaderisken, något Berhan avfärdar.

– Jag respekterar verkligen förbuden när det kommer till föremål som kan vara skadliga. Men den så kallade sportslöjan har inga nålar som man fäster med, den sitter tight på huvudet och är inget som skadar mig eller andra spelare på planen, säger hon till SVT Sport.

”Alla kvinnor får klä sig som de vill”

Nu hoppas Noha Berhan att fler sporter kan ta efter.

– Det är jättemånga tjejer som har hört av sig till mig och visat sin uppskattning, det är inte bara i basketen som ”sportslöjan” varit förbjuden, utan även inom boxningen till exempel. Det viktigaste för mig är att det öppnas upp dörrar för att alla kvinnor får klä sig som de vill, säger hon till SVT Sport. 

”Ett härligt besked”

Huddinge baskets ordförande Jonas Morin håller med.

– Ett härligt besked som vi har kämpat för. Det har varit en demokratisk process en tid och tillsammans med andra förbund har vi gjort lite påtryckningar som gav resultat, till slut anpassade sig Fiba efter verkligheten, säger han till SVT Sport.

Stoppades från basketettan

Hösten 2016 kom nyheten att Berhan stoppades från att spela i basketettan för att hon ville bära slöja. Fiba tillät inte huvudbonader, med argumentet att det utgjorde en säkerhetsrisk – något som Berhan inte höll med om.

– Slöjan är en del av min identitet. Det är exakt samma sak som att jag frågar någon annan person att ta ifrån en del av deras identitet. Jag ska inte ens behöva bli ifrågasatt, det är en del av mig, sa hon i intervju med SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.