Kobe Bryant Foto: Bildbyrån

The Black Mamba – Legenden lever för alltid

Uppdaterad
Publicerad

KRÖNIKA · Kobe Bryant, en legend, en idrottshjälte och en förebild både på och utanför planen. Men det som berör och är mest tragiskt är att han framförallt var pappa till fyra barn. Det är förkrossande att en 41-årig ung förälder mister livet och chansen att se sina barn att växa upp. Det är ofattbart att hans barn inte längre har en pappa.

Kommentator: Björn Becksmo

Björn Becksmo

Reporter

Kobe Bryants 13-åriga dotter, Gianna, var med sin pappa i helikoptern som kraschade i Calabasas i Kalifornien. Bryant har ytterligare tre döttrar Natalie Diamante 17 år, Bianka Bella 3 år och Capri Kobe född i juni 2019.

”It’s the one thing you can control. You are responsible for how people remember you—or don’t. So don’t take it lightly.”
Kobe Bryant

Kobe Bryant har förändrat basketsporten i grunden, i själva fundamentet. Han har älskats av många, hyllats och prisats för sina prestationer. Men har samtidigt kritiserats och hånats för att ha varit självisk, osympatisk och egoistisk. Det går inte att vara en stjärna av Kobe Bryants kaliber och vara älskad av alla, med en sådan karriär och så överlägsen som han varit finns det givetvis många som både vill sänka och förstöra hans framgång och prestationer. 

”Haters are a good problem to have. Nobody hates the good ones. They hate the great ones.”
Kobe Bryant
 

En vinnare under 20 år


Hans statistik och bedrifter är enastående och bara det galna faktum att han i sin avskedsmatch den 13 april 2016, som 37-åring satte 60 poäng. Ja, ni läste rätt 60 poäng! Lakers vann hemma mot Utah Jazz med 101–96.

Kobe Bryant är en vinnare, han har vunnit allt och lite till. Han är en klubbägares dröm. En ”franchise spelare”. En spelare som man bygger laget kring. En spelare som garanterar framgång, titlar och inte minst, drar in en jäkla massa pengar. 

 I USA är ju det mesta inom professionell sport ”big business”. En värld där stjärnorna lockas av de största checkarna, går dit dollarn flödar och byter klubbar lika ofta som vi andra byter strumpor. 

Bryant levererade allt, titlar och ekonomisk framgång, med råge under 20 år i Los Angeles Lakers. Han var hjärtat, hjärnan och ryggraden och var klubben trogen under alla sina år.

”The moment you give up, is the moment you let someone else win.”
Kobe Bryant
 

Otrogen stjärna

I juli 2003 arresterade polisen i Colorado Kobe Bryant. Basketstjärnan var misstänkt för våldtäkt på en 19-årig kvinna. Han erkände att han haft sex med kvinnan, men nekade till anklagelserna om våldtäkt. Målet lades ner och det blev en ekonomisk överenskommelse mellan Bryant och kvinnan. I kölvattnet av den här händelsen kom det fram att han varit otrogen. Mängder med andra kvinnor trädde fram och berättade om sexuella relationer med Bryant. Förebilden hamnade i rejält blåsväder, blev hatad av många men samtidigt växte hans popularitet och Lakers sålde mer biljetter och souvenirer än någonsin. Hos hans huvudsponsor Nike såg det likadant ut, pengarna rullade in.

“I sit here in front of you guys furious at myself, disgusted at myself for making a mistake of adultery.”

Kobe Bryant

The Black Mamba

Kobe Bryant hade karisma, han hade ”Det”. Gick igenom rutan. Han hade ett vasst leende och ett charmigt och inbjudande sätt. Han var samtidigt The Black Mamba – svarta mamban, en av de dödligaste giftormarna i världen. Ett smeknamn han hade gett sig själv efter inspiration från Quentin Tarantinos film ”Kill Bill”.

Jag har haft förmånen att kommentera Kobe Bryant. Första gången under de olympiska spelen i Peking 2008 och fyra år senare i London. Det märktes att det var han som var ledaren. Spelaren och personen som de andra såg upp till och lyssnade på. Inte minst LeBron James som många gånger berättat hur mycket Kobe Bryant betydde för honom.

Efter karriären fortsatte Kobe Bryant att vara en förebild kring både idrotten och som människa. Han har haft ett stort socialt engagemang. Han och hans fru Vanessa har startat flera egna organisationer och fonder som bland annat hjälper barn och familjer i behov av stöd.

Hans vinnarinstinkt, höga arbetsmoral och extraordinära talang gjorde honom till en superstjärna, en förebild för väldigt många basketfans över hela världen. En av de absolut största, mest karismatiska och bästa spelarna som någonsin funnits har lämnats oss alldeles för tidigt
 

Framför allt har en familj förlorat sin far och make, en ofattbar tragedi.


”The most important thing is to try and inspire people so that they can be great in whatever they want to do”
Kobe Bryant

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kobe Bryant under sin sista match i karriären Foto: TT Nyhetsbyrån

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ARKIV: Sportspegeln träffar Bryant i Los Angeles 2005 Foto: SVT

ARKIV: Se när Sportspegeln träffade Bryant 2005

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lista: Kobe Bryants mäktigaste poäng

LISTA: Kobe Bryants mäktigaste poäng

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.