Foto: Bildbyrån

Trio tar över basketlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens EM slutade italienaren Marco Crespi som förbundskapten för damernas basketlandslag. När han nu ska ersättas så blir det inte med en person – istället tar hela tre tränare över ansvaret.

– Vi får en otroligt ambitiös och kunnig stab som tillsammans med en fjärde coach som presenteras senare, säger generalskereterare Fredrik Joulamo till förbundets hemsida.

Robin Sandberg, tränare för Luleå Basket, Kevin Taylor-Lundgren, tränare för Norrköping Dolphins och Irene Otamiri, assisterande tränare i Eos. Det är landslagets nya tränartrio.

De kallas för förbundscoacher istället för förbundskaptener och kommer att dela på ansvaret.

– Vi testar nu ett teamledarskap och det känns spännande och motiverande för mig. Att jobba med landslaget är bland det finaste som finns, säger Robin Sandberg, som tills vidare kommer att dubblera landslaget med sitt jobb i Luleå, till SVT.

”Lösningen är unik i det slag att det inte finns en tydlig förbundskapten med tillhörande assisterande tränare. Istället kommer förbundscoacherna att samverka för att själva hitta det bästa sättet att tillvarata den kollektiva kunskapen”, skriver förbundet på sin hemsida.

I höst drar EM-kvalet igång för landslaget och där har man Lettland och Israel i gruppen. Sverige har nått kvartsfinal i två raka europamästerskap.

KLIPP: LeBron om åldershånen: ”Jag skrattar bara åt det” (2 oktober 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.