Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Supertvillingarna Eldebrink vill skapa baskethype: ”Målet är guld”

Uppdaterad
Publicerad

När damernas basketliga drar igång i helgen är det för ovanlighetens skull inte internationella importer som står för rubrikerna. Nu är samtalsämnet svenskt och Södertälje.

Tvillingarna Frida och Elin Eldebrink har vänt hemåt – 14 år efter en svidande guldmiss.

Finalförlusten mot Solna 2008, i en femte och avgörande match, är dessutom en huvudanledning till beslutet att vända hemåt en säsong då systrarna Eldebrink fyller 35 år.

De får dessutom sällskap av ett år yngre landslagscentern Louice Halvarsson som likt systrarna gjort en lång karriär ute i Europa, senast i Frankrike.

– Målet med återkomsten är det där SM-guldet. Det är en lång väg dit, men det är det vi siktar, på säger Frida Eldebrink till SVT Sport.

Spel i åtta länder

Tvillingsystrarna har gott om rutin med sig hem. Båda har spelat i åtta olika länder, Frida för 13 klubbar och Elin elva, senast i Bourges, Frankrike, där hon vann både franska cupen och Eurocup. Nu ska de dela med sig av sin vinnarkultur och omvandla det till segrar på svensk mark, inför betydligt mindre åskådarskaror, men med fortsatt stor lust.

– Det är annorlunda, men samtidigt har ju allting sin charm. Vi kan försöka skapa ett större intresse i Sverige så att vi kan få lite mer publik på alla matcher, i alla hallar. Jag tänker att vi kan skapa en liten hype, en boom, att svensk dambasket gör en satsning, säger Elin Eldebrink.

Fler revanschsugna

De har dessutom sällskap av landslagsguarden Klara Lundquist, som också lär drivas av ett rejält guldsug efter att med Alvik förrförra våren tappat 2-0 till 2-3 i finalserien mot Luleå.

Coachen Jesper Sundberg har ett gediget material att jobba med, en tacksam uppgift men också med potentiellt pressande förväntningar.

Själv ser han alla möjligheter.

– Det sätter en hög standard på träningen. Bara att de är vana att spela en annan fysisk basket, ett annat tempo, gör ju att alla vi andra måste stegra vår insats på den vardagliga träningen, säger han.

Det blir ingen lätt resa. Regerande mästaren Norrköping, titeltyngda och revanschsugna Luleå, hårdsatsande uppkomlingen Östersund är bara några klubbar som kommer utgöra svåra hinder på vägen mot ett önskat SM-guld.

Under fredagen kom nyheten att Frida Eldebrink missar seriepremiären.

REPORTAGE: Se hela mötet här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.