Kyrie Irving vägrar vaccinera sig. Foto: TT

Vägrar ta sprutan – kan tappa 135 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationsmotståndarna i NBA får en tuff säsong – och det kan bli kostsamt.

Stjärnan Kyrie Irving riskerar att förlora upp emot 135 miljoner kronor i löneavdrag.

De nordamerikanska proffsligorna i ishockey och basket har vaccinationskrav på sina spelare och ledare, förutom för dem som av religiösa eller medicinska skäl inte vill eller kan vaccinera sig mot covid-19. Skälet är rent praktiskt. För det kan bli omöjligt att resa till vissa städer, delstater eller mellan USA och Kanada utan att hamna i karantän om man inte är vaccinerad.

Hårda restriktioner

I NBA har stora stjärnor som Kyrie Irving och Andrew Wiggins vägrat att vaccinera sig. Golden State-spelaren Wiggins har dock fallit till föga och tagit i alla fall en spruta.

– Det var mitt enda alternativ om jag ville spela i NBA. Men det var ett svårt beslut. Jag ville inte göra det, men blev tvingad till det, säger han enligt Reuters.

Irving vägrar

Wiggins hade ansökt om att få undantag för vaccination av religiösa skäl, men nekades detta. Hade han inte vaccinerat sig hade det blivit väldigt kostsamt för honom. För de lokala reglerna i San Francisco-området hade förbjudit honom att spela hemmamatcherna om han inte vaccinerat sig.

Enligt överenskommelsen mellan NBA och spelarfacket hade Wiggins då förlorat 1,09 procent av årslönen för varje match han missat.

Brooklyns Irving vägrar fortfarande att vaccinera sig. Det kan bli väldigt kostsamt för honom eftersom New York har lika stränga coronaregler som San Francisco. Enligt ESPN:s uträkning kan Irving förlora motsvarande 135 miljoner kronor om han inte kan spela alla 41 hemmamatcher den kommande säsongen.

Skeptisk James vaccinerad

Enligt amerikanska medier har 95 procent av NBA-spelarna tagit minst en vaccinspruta.

Storstjärnan LeBron James har varit skeptisk till vaccin, men har nu vaccinerat sig. Men han vill inte verka som frontfigur när det gäller vaccineringar.

– Jag pratar inte om andra människor och vad de borde göra. Det här handlar om varje individs kropp, inte om politik eller rasism eller polisbrutalitet. Jag tycker inte att jag ska lägga mig i vad andra gör med sina kroppar eller hur de lever. Det är inte mitt jobb, säger James enligt Reuters.

NBA sätter i gång den 19 oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LeBron James och några av lagkamraterna i LA Lakers under mediadagen inför NBA-säsongen. Foto: Instagram/ESPN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer