Visby har nu flera spelare som har positiva covid-19-test. Vilka spelare det handlar om är inte känt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Visby förlorade på walkover – på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

Matchen mellan Visby och Wetterbygden i damernas basketliga den 7 november ställdes in med kort varsel på grund av misstänkt covid-19 i hemmalaget Visby. Men då det skedde bara ett par timmar innan start så tilldelas Wetterbygden segern med 20-0.
– Det är inte optimalt, säger Olle Lundén, som är tävlingsansvarig på Svenska basketbollförbundet, till SVT Sport.

Under lördagen då matchen skulle spelas uppgav en Visby-spelare att hon inte kände någon smak. Även en annan spelare hade symptom som tydde på covid-19.

Efter samtal med smittskyddsläkare ställdes matchen in och då det var med mindre än två dygns varsel så vann Wetterbygden matchen på walkover.

– Corona gör ju att inget blir perfekt och inget blir rättvist till hundra procent, men till slut har man enats om de här 48 timmarna och då har alla något att förhålla sig till, säger Olle Lundén.

– Juridiskt sett ska det ses som walkover, men om man ser det ur ett etiskt och moraliskt perspektiv så blir vi straffade på grund av att vi tar ansvar. Vi fick offra det sportsliga för att skydda våra och Wetterbygdens spelare, säger Visbys kommunikatör Louie Söderberg till helagotland.se.

Sex spelare har testats positivt

Orsaken till att matcher inte kan skjutas upp med mindre än 48 timmars varsel är att det skulle innebära stora kostnader för bortalaget.

– I det här läget skulle Wetterbygden ha behövt betala en helt ny resa och nya hotell, för de var ju redan på plats, säger Lundén.

Då matchen ställdes in hade Visby alltså inga positiva testsvar, men i lördags kom beskedet att sex spelare har testat positivt för covid-19.

KLIPP: Här utmanar Silvana Imam systrarna Eldebrink

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här utmanar Silvana Imam tvillingsystrarna Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer