Foto: Bildbyrån

Wetterbygden: ”En förutsättning för att kunna spela vidare i ligan”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska basketförbundet har slopat en rad utgifter kommande säsong på grund av coronakrisen.

För Wetterbygden har åtgärderna varit livsviktiga.

– Det här var en förutsättning för att vi skulle ha möjlighet att spela vidare i ligan på dam- och herrsidan, säger general manager Thomas Ekström till SVT Sport.

I förrgår gick Svenska basketförbundet ut och berättade om en rad krisåtgärder som ska rädda svenska basketklubbar. En stor kostnad som plockas bort är matchkommissarierna som har till uppgift att hålla koll på sekretariat och domare.

Dessutom slopas flera administrativa utgifter, till exempel övergångsavgifter, kostnader för att flytta matcher och kostnader för att ha dubbellicenserade spelare.

För Wetterbygden, som har dam- och herrlag i högsta ligan, är det här en chans att kunna överleva.

– Det här var en förutsättning för att vi skulle ha möjlighet att spela vidare i ligan på dam- och herrsidan. Det är jättebra att förbundet tar ansvar och visar att de förstår allvaret, säger Wetterbygdens general manager Thomas Ekström till SVT Sport.

Kan inte lägga fast budget

I slutet av mars var klubben osäker på om elitverksamheten över huvud taget skulle överleva

– Just nu jobbar vi med olika scenarier, man kan inte lägga en fast budget. Många sponsorer kan inte ge besked om de kan stödja oss nästa säsong. Det handlar ju om hur det går för företagen som engagerar sig i vår förening.

Ekström tror att förbundets åtgärder hjälper klubbarna sparar in några hundratusen kronor. Samtidigt tycker han att det finns fler åtgärder att göra.

– Det är superviktigt det förbundet gjort. De har inte nämnt något om domarkostnaderna, om att minska dem. Vi hoppas att de gör det för det är en stor del i kostnadsbudgeten.

RF-pengar viktig pusselbit

Runt midsommar blir det klart hur idrottsrörelsen ska kompenseras för coronapandemin. RF ska dela ut en halv miljard kr och Ekström medger att RF-pengarna blir en viktig pusselbit i budgeten.

– Jag hoppas innerligt att vi ska kunna fortsätta vår verksamhet. Men vi får se vad RF-pengarna kan ge.

När vet ni om ni kan fortsätta med er elitverksamhet?

– Ett konkret svar kommer när vi får slutgiltiga besked från sponsorer.

ARKIV: Wetterbygden delar sponsorpengar lika mellan könen (6 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.