Elena Delle Donne Foto: TT Nyhetsbyrån

”Ligans läkare säger att jag fejkar en sjukdom”

Uppdaterad
Publicerad

WNBA-stjärnan Elena Delle Donne lider av en kronisk lymfsjukdom – och vill avstå kommande säsong av medicinska skäl.

Först fick hon dock avslag på sin ansökan.

Men nu kommer beskedet att klubben beslutat sig för att ge henne lön oavsett om hon spelar eller inte.

Washington Mystics Elena Delle Donne utsågs till WNBA:s mest värdefulla spelare förra säsongen.

I coronatider har hon ansökt till WNBA-ligan att avstå kommande säsong på grund av att hon lider av en kronisk lymfsjukdom.

Men nekades den möjligheten, då lymfsjukdom inte ingår i listan över sjukdomar som bedöms vara i riskgruppen. Tre läkare avslog hennes ansökan om att befrias från spel.

– Beslutet gör mycket ont, säger Elena Delle Donne, som tror själv att hon skulle riskera att bli allvarligt sjuk om hon drabbades av coronaviruset.

– Min kropp hanterar inte virus som hos andra människor, så när covid kom så trodde jag att de skulle anse att jag befann mig högriskgruppen, fortsätter i en artikel i amerikanska Players Tribute.

”Det gör ont”

Elena Delle Donne ansåg då att hon hade två val.

– Antingen riskerar jag mitt liv, eller så förlorar jag min lön. Ärligt? Det gör ont. Jag har inte en NBA-spelares lön och vill inte gå i krig med min egen liga. Och jag kan inte överklaga, säger hon.

– Jag har spelat hela karriären med ett försvagat immunförsvar. Ligans läkare säger att jag fejkar en sjukdom, att jag försöker att slippa jobba och ändå få lön.

Men nu blir valet lättare. För enligt ESPN har nu klubben beslutat sig för att trots allt ge henne lön oavsett om hon spelar eller inte.

WNBA kommer att spela hela sin säsong 2020 i Florida, med start den 25 juli.

Klipp: Amanda Zauhi i tårer efter polisbrutalitet (8 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.