Zahui ska få fler tjejer att idrotta: ”Tror jag kan ge dem hopp”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har skrivit regnbågshistoria i New York och hon stödjer kampen mot rasism i USA. Basketstjärnan Amanda Zahui har ett stort samhällsengagemang – nu försöker hon får fler unga förortstjejer att börja idrotta.
– Jag tror att jag kan ge dem hopp, säger Zahui till SVT Sport.

I Vårby i Stockholmskommunen Huddinge är bara fem procent av högstadietjejerna aktiva i en idrottsförening – det är lägst i hela Sverige.

Skillnaden mot Limhamn-Bunkeflo i Malmö är stor. Där idrottar hela 60 procent av tjejerna, det visar en undersökning från forskningsprojektet Ung Livstil från 2015, gjord i samarbete med ett 15-tal kommuner i Sverige.

För att få fler unga tjejer i Vårby att börja idrotta startade eldsjälarna Hiba Achahbar och Sanna Ahmad projektet ”Basket Gäris” för ungefär ett år sedan. Två gånger i veckan är det träning i Vårbyhallen, bara för tjejer.

Amanda Zahui, uppvuxen i en annan förort till Stockholm, var inte sen att engagera sig i projektet.

– Jag tror att jag kan ge dem hopp. Vi alla har det inte så lätt i livet, och om jag bara kan visa för dem att jag kommer ifrån samma ställe som ni kommer ifrån, vare sig det är bra eller inte så finns det alltid ett ljus, säger Zahui till SVT Sport.

– Jag hade en jättebra barndom, men jag vet också hur det är att växa upp i förorten. Att se någon som har lyckats eller nått de flesta av hennes drömmar – det är stort.

– Det är viktigt att vi har förebilder som är från olika orter i Sverige. Och vi har olika bakgrund, vi har olika anledningar till varför vi inte idrottar. Så det är tufft, det är tufft att höra att i Sverige finns det något som har så låg procent med tjejer som är aktiva.

Att som ung tjej börja med en idrott, vad tror du att det kan ge?

– Massor av glädje. Jag tror definitivt att det kan dra ihop sammanhållningen i ett samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer