Foto: Bildbyrån

Zahui väljer EM före proffslön

Uppdaterad
Publicerad

För Amanda Zahui har basket-EM ett pris. Mästerskapet, som drar igång om en vecka och som SVT sänder, innebär att stjärnan avstår delar av sin WNBA-lön för att spela i landslaget.

– Det har aldrig varit några tvivel om att hon ska komma, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo till TT.

Svenska basketdamerna är inne i de sista förberedelserna inför EM i Riga som inleds den 27 juni. Laget har varit på läger sedan slutet av maj och nu väntar en sista helg i Spanien, med träningsmatcher mot hemmanationen och Storbritannien.

Men största stjärnan har saknats under uppladdningen.

Amanda Zahui har varit upptagen i den amerikanska basketligan WNBA, där den 25-åriga centern är het just nu. I helgen slog hon personligt rekord med 37 poäng för sitt New York Liberty när laget slog Los Angeles Sparks med 98–92.

Tillfälligt avstängd

Men till helgen ansluter Zahui, precis som planerat, till landslaget i Spanien. Enligt landslagsledningen har det aldrig varit någon tvekan om att centern ska spela EM, trots att hon förlorar rejält med inkomst.

– Vi är jätteglada att hon kommer. Vi hade gärna haft henne här tidigare, men vi ser också att hennes form inte påverkats (negativt) av att stanna i Liberty, tvärtom, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo till TT

Enligt reglerna i WNBA kan spelarna att åka hem under säsongen och representera sitt landslag under mästerskap. Konsekvensen är att de då inte får lön från klubblaget.

”Vi betalar inte”

– Vi betalar inte våra landslagsspelare med annat än en liten symbolisk ersättning per dag. Det handlar inte om sådana grejer. Amanda är en del av den här satsningen, och en jätteviktig del. Det har aldrig funnits något tvivel om att hon vill komma till EM, säger Joulamo.

Zahui är inte ensam. Med undantag för två-tre spelare, så har samtliga européer i WNBA valt att spela EM.

– Det hade kunnat uppstå en situation där klubben hade velat bråka, men då tror jag att Amanda i dag har såpass hög status att de inte skulle sätta käppar i hjulet på det sättet.

SVT sänder alla Sveriges matcher i basket-EM plus finalen. Turneringen pågår 27 juni till 7 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.