Ungern mot Taiwan under ungdoms-OS i Buenos Aires, 2018. Foto: TT Nyhetsbyrå

Kontroversiella klädregeln i beachhandboll kan slopas

Uppdaterad
Publicerad

Åtsittande sport-BH och max tio centimeter höga bikinitrosor.

Det är de internationella kraven för hur kvinnliga beachhandbollsspelare ska klä sig – som snart kan vara borta.

Detta efter att det norska förbundet väckt frågan – som Sverige ställer sig bakom.

”SHF önskar att den regeln ska slopas”, säger förbundskaptenen, Heléne Bernhardtz, till SVT Sport.

Det var NRK som häromdagen intervjuade den norska beachhandbollsspelaren, Katinka Haltvik, om ämnet.

– I början tyckte jag att det var väldigt obehagligt. Jag blev mer upptagen med att trosorna inte skulle hamna snett än att spela handboll, säger Haltvik till NRK om sin första erfarenhet av landslagsuniformen.

Faktum är att de internationella reglerna är väldigt specifika kring hur kvinnor ska klä sig när de spelar beachhandboll.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket i dag.

”Har samma syn”

Regler har länge har varit kontroversiella, men nu kan de komma att ändras. Detta efter att det Norska handbollsförbundet i helgen fick igenom sitt förslag på kongressen för Europeiska handbollsförbundet (EHF).

Även Sverige ställer sig bakom förändringen.

”Utan att ha hunnit läsa norska medier, kan jag säga att SHF har samma syn som Norge på klädfrågan för tjejerna. SHF önskar också att det ska slopas och har på nationell nivå gjort tillåtelse till avsteg från den klädregeln”, skriver Heléne Bernhardtz, förbundskapten för det svenska herrlandslaget i beachhandboll, i ett meddelande till SVT Sport.

”Vem vet”

När reglerna kan komma att ändras är ännu oklart.

– Vem vet. Vi vill att det ska träda i kraft så snart som möjligt, men det blir väl när processen är klar. Vi kommer antagligen inte att ha det klart innan OS, men nästa mästerskap måste det vara i mål, säger NHF-presidenten, Kåre Geir Lio, till NRK.

ARKIV: Beachhandbollen i Åhus växer för varje år (13/07-19)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.