Ministrarna kräver att man ska slopa bikinitvånget. Foto: TT/ Bildbyrån

Lind går ihop med flera ministrar: Slopa bikinitvång

Uppdaterad
Publicerad

Bikinikravet inom beachhandboll måste bort.

Det säger de nordiska kultur- och idrottsministrarna i en gemensam skrivelse till Internationella handbollsförbundet (IHF).

Herrarna spelar i shorts, men för damerna är det bikinitvång.

Klädreglerna inom beachhandboll har uppmärksammats tidigare under året, inte minst av svenska kultur- och idrottsministern Amanda Lind.

– Jag blir trött och besviken på att vi 2021 har den här typen av diskussioner, sade hon till SVT Sport i juli när hon för första gången tog ställning i debatten.

Lind har nu tillsammans med kultur- och idrottsministrarna i Danmark, Finland, Norge och Island skickat frågan vidare till IHF.

Med kravet att bikinitvånget måste bort.

”De nordiska idrottsministrarna uppmanar Internationella handbollsförbundet att se över reglerna för hur spelarna ska klä sig, så att de går i linje med jämställdheten, för att undvika att sådana regler skadar sporten”, skriver de.

Norskornas bötfällning öppnade upp debatten

Frågan aktualiserades under sommarens EM när det norska laget gick emot regelverket och spelade bronsmatchen mot Spanien iklädda shorts. Norskorna hade skickat in en ansökan om att spela i tights, men fick avslag och bötfälldes med 15 000 kronor för opassande klädsel.

”Den händelsen exemplifierar dubbelmoralen som många idrottare ställs inför när det kommer till hur män respektive kvinnor ska klä sig i olika idrotter”, skriver ministrarna.

KLIPP: Svenska ministern rasar över bikinitvånget (29 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.