Foto: FIVB/TT

Hellvig/Åhman möter Europamästarna från Norge

Uppdaterad
Publicerad

En oturlig skada satte stopp för VM för succéparet Jonatan Hellvig och David Åhman.  Och till EM i augusti, som SVT sänder, så får det svenska beachvolleyparet tuffast tänkbara lottning. Fyrfaldiga europamästarna från Norge väntar i grupp A.

– För att kunna vinna gruppen och att gå direkt till åttondelsfinal så fick vi den absolut tuffaste lottningen man kunde få med Norge i gruppen, säger förbundskapten Rasmus Jonsson till SVT Sport.

Norrmännen Anders Mol och Christian Sörum vann så sent som i förra veckan VM-guld.

– Det är en tuff lottning, men samtidigt så måste vi älska att få den här typen av match mot regerande världsmästarna, regerande olympiska mästarna och regerande europamästarna Mol/Sörum.  I övrigt är många grupper jämna och det handlar om att vi ska stå för bra prestationer, säger Jönsson om utmaningen hans killar står inför.

Förutom Anders Mol och Christian Sörum, som är storfavoriter till ett nytt guld, så väntar mer norskt motstånd i form av paret Hendrik Mol och Mathias Berntsen. Hendrik är kusin till Anders Mol och Mathias är kusin till densamme.

”Blir en holmgång”

– Norges andralag är ett bra lag, som vi har tränat mycket mot och som tidigare kommit 5:a på EM. Vi har möts en gång i tävling, i Ostrava förra året, och då vann vi med 21-19 i avgörande set efter att ha haft en mängd matchbollar mot oss i både andra och tredje set. Så det kommer bli en tuff holmgång, säger Jonsson om chanserna att slå åtminstone ett norskt lag.

Hellvig och Åhman är seedade 14 av de 32 lagen.  Norges andralag är 18:e-seedade men det fjärde laget i grupp A är israelerna Elazar/Ohana, seedade som 30:e lag i turneringen.

– Israelerna har vi aldrig mött tidigare, men de har tagit två medaljer på världstouren i år.

Röntgas på måndag

David Åhman och Jonatan Hellvig var i superform när plötsligt en oturlig skada drabbade Hellvig på det sista träningspasset inför VM.

– Det känns superkul att vi är klara för EM-slutspelet och något vi verkligen ser fram emot. Det var riktigt tungt att inte kunna spela VM på grund av Jonatans skada och jag tror inte folk förstår hur svårt det är att kvala in till VM. EM blir ett jättebra mål att sikta på och som kommer ge oss bra med motivation i all träning fram till slutspelet.

– Det är bättre med handen. Jag ska röntga på måndag och då får vi veta hur det har läkt, säger Hellvig själv till Volleybollförbundet.

EM spelas i München 16-21 augusti. SVT sänder från EM-veckan som innehåller flera andra sporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.