Foto: Svensk volleyboll

Svenska mästare i beachvolleyboll korade

Uppdaterad
Publicerad

David Åhman och Jonatan Hellvig på herrsidan, Sara Malmström och Anna Rydenberg på damsidan.

Det är årets svenska mästare i beachvolleyboll.

– Nu står jag här och är väldigt stolt och glad över den resan, säger Anna Rydenberg i ett pressmeddelande.

Anna Rydenberg och Sara Malmström (Göteborg BC) tog sig till SM-final efter att ha vunnit semin med två raka set (21-14,21-18). Väl i finalen väntade sedan tufft motstånd i form av tvillingarna, tillika svenska mästarna, Sanna och Tina Thurin (08 Beachvolley Club). Där blev det vinst med 2-1 i set.

– Jag tror egentligen att vi hade det i oss rent ”skill-mässigt” redan förra året, men jag har nog saknat en del rutin och behövde förra säsongen för att känna att jag faktiskt kunde konkurrera på högsta svenska nivå, säger Malmström i ett pressmeddelande.

– Jag har spelat så sjukt länge nu och när man hittar en partner som man har exakt samma tänk som hela tiden… det är så skönt! säger Rydenberg.

Men matchen blev en rysare där Rydenberg och Malmström förlorade första set med 17-21. Paret svarade sedan med att vinna andra set med 21-16 – och tvingade matchen till ett tredje och avgörande set. Duon stod för en imponerande insats när de lyckades vända och slå de tidigare mästarna med 18-16 i sista set.

Avgjordes över två raka set på herrsidan

David Åhman och Jonatan Hellvig (Lidingö SK) ses som två stortalanger inom beachvolleyboll. Och i dag visade de varför. 19-åringarna ställdes mot Simon Bohman (Göteborg BC) och Joel Andersson (Norsjö VK) i final och visade upp ett spel av högsta klass. De tog hem segern efter överkörning i två set, först 21-12 och sedan med 21-9.

– Underbart! Känns otroligt kul att vinna, men även att spela på hemmaplan. Det här var vår första turnering i Sverige för i år och det är alltid speciellt att spela framför vänner och familj, säger paret i ett pressmeddelande.

Åhman och Hellvig tog guld vid ungdoms-OS i Buenos Aires 2018 och Lilla bragdguldet samma år. Duon har dessutom plockat den ädlaste valören i U18-, U20 och U22-EM. De ses som framtidsnamn inför OS 2024 och är förstareserver till EM 2021, som går av stapeln den 11 augusti.

– Det här var perfekt uppladdning. Vi har fått många bra matcher och fått chansen att i skarpt läge testa det vi tränat på så länge nu. Nu hoppas vi få chansen att visa vad vi går för i EM.

SVT sänder damernas volleyboll-EM som avgörs mellan 18 augusti och 4 september.

KLIPP: Sanna Madestam, 15, från Halmstad är beachvolleyns framtid. (5 augusti)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.