Svenska bilsportförbundet kommer inte att straffas av Konkurrensverket. Foto: Bildbyrån

Svenska bilsportförbundet friat av Konkurrensverket

Uppdaterad
Publicerad

Svenska bilsportförbundet (SBF) anmäldes till Konkurrensverket av bland annat ordföranden i Göteborgs bilsportförbund.

Anmälarna menade att SBF bedriver kartelliknande verksamhet.

Men nu har SBF friats av Konkurrensverket.

Anmälarna menade att det svenska regelverket gjort att SBF har monopol på att bedriva rallyverksamhet i Sverige, och att de skapat en kartell med det Internationella Bilsportförbundet (FIA).

– Och detta har kostat de tävlande en jävla massa pengar, sade Peter Kurtén, som är ordförande i Göteborgs bilsportförbund, till SVT Sport när ärendet avslöjades tidigare i vår.

Lagstiftning på väg att förändras

Men nu har Konkurrensverket meddelat att man inte kommer att gå vidare med ärendet.

”Konkurrensverket anser inte att det finns tillräckliga indikationer på ett konkurrensproblem som skadar konkurrensen och konsumenterna för att prioritera en fortsatt utredning på denna grund”, skriver de i sitt beslut, och fortsätter:

”Konkurrensverket anser inte heller att det finns skäl att prioritera en fortsatt utredning utifrån någon av de andra grunderna i prioriteringspolicyn.”

Värt att notera är att den lagstiftning som anmälarna till stor del var kritiska mot är på väg att förändras. Ett lagförslag har under våren varit ute på remiss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.