Truls Möregårdh. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

17-årige Möregårdh tog SM-guld i bordtennis

Publicerad

Svensk pingis nya stjärnskott, 17-årige Truls Möregårdh, Eslövs AI, har haft en osannolik formkurva uppåt – och det senaste året har den exploderat tack vare ett flertal enastående resultat.
I helgen krönte han sina framgångar med att för första gången vinna SM-guld i herrsingel.

De två senaste årens singelmästare, Kristian Karlsson, skaffade sig greppet om finalen mot 17-årige Möregårdh och hade ett litet överläge mesta delen av matchen.

När Karlsson vann femte set och skaffade sig 3–2 i set trodde nog de flesta att han skulle vinna tredje raka guldet. Men Möregårdh kom tillbaka och tillskansade sig ett avgörande set.

”Tänkte inte så mycket”

Vid sidbytet i skiljeset hade Kristian Karlsson 5–2 och en betryggande ledning.

– Jag tänkte inte så mycket på det utan fortsatte att spela mitt spel, säger Truls Möregårdh om situationen.

Sakta men säkert närmade han sig – och skaffade också – den första matchbollen, 10–9, som Karlsson på ett fenomenalt sätt lyckades rädda. På nytt fick 17-åringen en matchboll och på den efterföljande serven, som inte var menat så, blev Karlsson väldigt förvånad, så även Möregårdh, när han såg Karlssons retur gå direkt i nät.

– Serve och returspelet och att komma till först är helt avgörande. Jag kan inte fatta att det är sant, säger han.

Han har nu för alltid skrivit in sig i SM-historien med alla dessa världsstjärnor vars namn finns inristade i SM-pokalen.

Lägg därtill att han vann herrdubbeln i par med Jon Persson, Söderhamns UIF och tog silver i mixed dubbel tillsammans med Filippa Bergand. Och för familjen Möregårdh var framgångarna inte slut där. Truls äldre bror Malte tog silver i herrdubbeln i par med Simon Bergslund.

Linda Bergström tog SM-titel

I damsingeln bjöds vi också på en ny mästarinna. Matilda Ekholm, Boo KFUM, var ute efter sin sjunde SM-titel och inledningsvis såg det bra ut mot Ängbys Linda Bergström. Ekholm gick fram till 2–0 i set i finalen. Efter att ha kommit i underläge i tredje set tog Bergström timeout.

– Jag ändrade lite taktik, försöka vara mer aktiv och få bättre kvalitet i bollarna så jag kunde styra spelet, säger hon.

I takt med att Bergström höjde sin kvalitet tycktes Ekholm bli mer stressad och det utnyttjade Bergström som till slut knep SM-titeln.

– Jag kämpar på och gör mitt jobb, närmast Champions League med (klubblaget) Linz och därefter VM och det är väl bra att Matilda får lite konkurrens i Sverige, säger Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer