Anton Källberg Foto: Bildbyrån

Svensk doldis matchvinnare när Düsseldorf vann Champions League-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Anton Källberg iklädde sig matchvinnarrollen och vann två matcher när hans Düsseldorf tog hem den heltyska Champions League-finalen i bordtennis mot Saarbrücken med 3-1.

När bucklan delades ut var det Källberg, som fick sitt internationella genombrott, som symboliskt först fick höja den medan konfetti sprutades ut över laget där samtliga bar vita munskydd.

– Jag hoppades på att få vinna matcher. Men det var svårt att tro att jag skulle kunna vinna över både Franziska och Shang Kun, säger 23-årige Källberg i europeiska bordtennisförbundets sändning. Upplägget med att spela i en ”bubbla” under en vecka gjorde formatet annorlunda.

– Det var mer som ett mästerskap, säger Källberg.

Källberg spelade drömpingis inledningsvis mot Saarbrückens 30-årige kines Shang Kun, som varit rankad 45:a som bäst, när allt skulle avgöras i det utdragna dramat. Prisutdelningen var först vid 23-tiden.

Men matchen gick till skiljeset vid 2-2. När det stod 4-4 tog Källberg timeout och arrangören spelade Europes ”The final countdown” i arenan.

Källberg vann första bollen efter timeouten och gick fram till 5-4 och fick matchboll eftersom skiljesetet bara spelades till 6. Källberg missade dock att lyfta upp en forehand långt ner utanför bordet och ställningen blev 5-5. Då inträffade det märkliga att bägge spelarna fick matchboll, the Golden point.

Källberg servade och Shang Kun missade med sin backhand och Källberg vann setet med 6-5 och matchen med 3-2. Då spelade arrangören Abbas ”The winner takes it all”. Först in att krama om Källberg var den svenske lagkamraten Kristian Karlsson. 

Källberg har visat stigande form under hösten och briljerade under kvällen.

– Där kom den kliniska backhanden igen, eller dödliga om ni så vill, sade kommentatorn på Europeiska bordtennisförbundet i livesändningen efter en otagbar boll från Källberg i andra set mot Shang Kun.

– Det var stor press på oss och det var viktigt att få vinna titeln i vår hall, vårt vardagsrum, säger legendaren Timo Boll, som var tredje kugge i Düsseldorf.

Källberg inledde med tung skalp

Källberg hade en helkväll och inledde sitt spel mot Patrick Franziska, rankad 16:e i världen, och vann med 3-1. Han dikterade matchen direkt och vann första set med 11-2 och tysken hängde inte alls med svensken som piskade in poäng efter poäng.

Källberg stormade sedan upp till 9-3 i andra set innan det började kärva en del men svensken kunde ändå vinna setet med 11-7. I det tredje setet gick Franziska fram till 10-7 och Källberg skapade nerv med att krypa upp till 10-9 men tysken vann en tuff sistaboll och setet med 11-9.

I fjärde set var det återigen Källberg som hade taktpinnen och gick på med oerhört hårda öppningar som mer var smashar än loopar. Han skaffade sig fyra matchbollar till 10-6 genom ett sådant offensivt slag. Franziska stod emot en liknande öppning på den första matchbollen och gjorde sedan en svettig räddning i ena hörnet innan Källberg skoningslöst drämde in matchbollen. Franziska var på den men klarade inte av att lyfta tillbaka den på bordet.

För en vecka sedan samlades de 15 bästa lagen i Europa i Düsseldorf för att genomföra Champions League-slutspelet i en ”bubbla”.

Düsseldorf – Saarbrucken 3-1

Visa

Match 1) Timo Boll – Shang Kun 3-2

2) Anton Källberg – Patrick Franziska 3-1

3) Kristian Karlsson – Darko Jorgic 1-3

4) Anton Källberg – Shang Kun 3-2 (11-3,8-11,11-4,6-11,6-5)
 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer