Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Såväl Källberg/Persson som Falck/Karlsson är vidare till EM-semi. Foto: Bildbyrån

Bordtennisherrar säkrade två svenska EM-medaljer

Uppdaterad
Publicerad

De regerande världsmästarna Mattias Falck och Kristian Karlsson är klara för semifinal i EM-dubbeln i München. I kvarten besegrade man ett belgiskt par med säkra 3-0. I semin väntar de svenska lagkamraterna Jon Persson och Anton Källberg som besegrade ett polskt par med 3-2. Därmed är ett brons och minst ett silver säkrat.

– Det blir speciellt att möta ett annat svenskt par, säger Falck.

Falcks/Karlssons siffror mot belgarna Florent Lambiet och Martin Allegro skrevs till 11-7,12-10,11-3 efter coachning av förbundskaptenen, den förre storspelaren Jörgen Persson.

– Det var lite flashbacks från Houston, säger Kristian Karlsson och tänker på VM-turneringen i höstas till SVT Sport.

EM-veckan

Det var inte den mest sprakande matchen, ett avvaktande första set och ett tätt andra innan svenskarna rann ifrån i det tredje. Falcks korta spel bäddade för Karlsson som ofta kunde gå in och klippa in sin snabba, tunga forehand.

Jagar sitt första EM-guld

I andra set vände svenskarna ett 1-6-underläge.

– Det var viktigt att vända och få 2-0 och inte 1-1. Vi tajtade till det och gjorde det svårt för dem med bättre returer, säger Falck.

De jagar sitt första EM-guld.

– Vi har mycket att bevisa och försvara men aldrig vunnit något EM-guld så vi är ju inga jättefavoriter. Vi vill prestera på max och efter två matcher till så kanske vi har det där guldet till slut. Vi har alldeles för många silver och brons, säger Kristian Karlsson.

Svenskarna ska senare i dag gå in i singelspelet. I morgon väntar semifinal- och finalspel i dubbelturneringen.

Paret Karlsson/Falck har spelat ihop i tio år och har en VM-titel, två EM-silver och två EM-brons i dubbel tillsammans.

Persson/Källberg vann rysare i skiljeset

Persson/Källberg besegrade det polska paret Samuel Kulczycki/Maciej Kubik med 11-9,11-5,7-11,5-11,11-8 efter stor dramatik. Svenskarna ledde femte set med 5-0 men polackerna hämtade upp till 6-6.

– Vi lyckas vinna igen och det är det som är viktigast. Vi har vunnit från 2-2 tidigare och tog med oss de vinsterna. Det är skönt att medaljen är säkrad men vi är inte nöjda med det och det blir ett svenskmöte som vi ska försöka vinna, säger Persson som satte matchbollen med en tung forehand.

– Jag håller världsmästarna som favoriter men Persson/Källberg har inget att förlora, säger SVT:s gästexpert Glenn Östh, före detta förbundskapten.

Till EM-resultaten.

KLIPP: Här säkrar Källberg/Persson semifinalplatsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet