Sverige pressade Singapore – men föll till slut

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade premiärmatchen i bordtennisens lag-VM. Det svenska damlaget stod upp bra inför hemmapubliken, men Singapore vann med 3–2 i matcher. Matilda Ekholm stod för en rejäl skräll när hon slog världsfyran Tianwei Feng.

Singapore var på pappret en omöjligt uppgift för de svenska damerna i lag-VM:s första omgång. Men Sverige, seedat som 24, sämst av alla lag i förstadivisionen, pressade åttondeseedade Singapore ända in i en femte avgörande match.

Linda Bergström chockade alla med att vinna det första setet mot världsfyran Tianwei Feng. Singaporianskan tycktes chockad över nederlaget, men hämtade sig snabbt och vann sedan matchen i tre raka set.

Ekholm utjämnade

Sveriges i särklass bästa damspelare, Matilda Ekholm (37:a på världsrankingen) fick i uppgift att jämna ut ställningen när hon mötte Mengyu Yu i den andra matchen. Det blev en jämn match som gick till ett femte och avgörande set, där Ekholm till slut kunde vinna.

Jennifer Jonsson (160:a) förlorade sedan med 3–1 i set mot Ye, och det blev matchboll till Singapore.

Skrällde mot världsfyran

För att rädda matchen fick Matilda Ekholm spela den fjärde matchen mot världsfyran Feng. Och det var Feng som inledde starkast. Världsfyran vann de två första seten övertygande, men Ekholm krigade sig tillbaka och tvingade matchen till ett avgörande femte set. Och väl där var Ekholm starkast, svenskan slog Feng för första gången när det gällde som mest och tog tillbaka Sverige in i matchen.

Avgörandet låg nu på Linda Bergström (138:a) som bara behövde besegra Yu (50:a) för att fullborda den svenska skrällen. Men det blev en för stor uppgift för Bergström som förlorade matchen med 3–1 i set.

Sverige får nu samla nya krafter inför matchen mot Indien som sänds klockan 20.00 ikväll.

GUIDE: Så ser du lag-VM i bordtennis

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.