Petra Sörling, ordförande Svenska bordtennisförbundet. Foto: Bildbyrån

Bordtennisförbundet skakas av sexismanklagelse

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårshelgen berättade bordtennisspelaren Ellen Holmsten på sin blogg att hon varit utsatt för sexism och olämpligt beteende av en person i ledande ställning. Och därför hoppat av landslaget.

– Vi måste ta reda på varför personen känner så här och det är något vi ser allvarligt på, säger bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling till SVT Sport.

Bordtennisförbundet har hamnat i blåsväder efter anklagelser om sexism, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. Det hela uppdagades efter att en spelare i landslaget , Ellen Holmsten, lagt ut följande text på sin blogg:

”Jag kanske inte skulle filma mina matcher då jag bara filmar i sovrummet eller varför inte att jag ska byta position i backhand, precis som jag kan så bra i sovrummet”.

Förbundets ordförande Petra Sörling befinner sig på resande fot men känner det angeläget att kommentera inlägget

– Det är en fråga som vi måste hantera i lugn och ro. Vi tar detta på fullt allvar och därför valde vi att kommentera på vår hemsida direkt. Vi hade ett problem som var känt 2017 där damlandslaget gjorde en skrivning till oss på förbundet och den händelsen följde vi upp och i dag tycker landslaget att det fungerar bra med nuvarande person, säger Sörling.

”Hoppas att det kan öppna folks ögon”

På bloggen forsätter Ellen Holmsten: ”Men jag hoppas att det kan öppna folks ögon samt hjälpa andra som varit med om liknande händelser. Förmodligen kommer jag få som svar att min historia inte stämmer och den kommer säkerligen förvrängas precis som tidigare.”

– Det som skrivits på den här bloggen är nyheter för oss och därför har vi bokat in ett möte med Ellen nästa vecka vilket är så skyndsamt som det går med tanke på tidpunkten, att folk är på resa och att kansliet inte är fullbemannat, och får lyssna av hennes berättelse och se vad som ligger i detta.

Sörling känner sig inte säker på om blogginlägget innehåller nya uppgifter.

– Vi måste ta reda på om det är grejer som hänger ihop med anmälan 2017 eller om det är nya saker som tillkommit. Och vi måste prata med alla inblandade och göra det i lugn och ro och inte med media inblandat.

En extern konsult skötte utredningen kring anmälan 2017. Enligt Holmsten finns det en vänskapsrelation mellan denne och personen som skulle utredas.

– Ja, det är hennes uppfattning. När vi anlitade konsulten var den utpekade inte ens anställd i förbundet. Att de skulle vara vänner privat har jag ingen kännedom om.

Sörling har säkrat uppgifter fortlöpande under året om att klimatet och jargongen i landslaget varit schysst och blev därför förvånad över anklagelserna i bloggen. 

Gruppen upplever att problemen lösts

– Det har inte varit några som helst problem utan allt har fungerat utmärkt. När uppgifterna i bloggen dök upp tog en av våra chefer kontakt med spelarrepresentanten Linda Bergström och hon bekräftade att det fungerar utmärkt. Ingen i landslaget har uppfattat något av detta men eftersom det spridits andra uppgifter på bloggen upplever vi detta som allvarligt. Vi måste ta reda på varför Ellen känner så här men det är inte de signaler vi fått från laget. Jag känner inte igen den nya informationen men nu måste vi förhålla oss till den och hantera den, säger Sörling.

Sörlings inställning bekräftas av spelarrepresentanten Linda Bergström:

”Det fanns ett problem 2017 som vi tog upp med förbundet. Förbundet agerade och vid senaste utvärderingen i våras efter VM konstaterade vi tillsammans i landslaget att vi är mycket nöjda med situationen”, skriver personen i ett SMS till SVT Sport.

– Det är klart att de måste säga på det viset, de står ju i beroendeställning, säger Holmsten om landslagsspelarnas inställning.

SVT Sport har sökt den utpekade personen: ”Petra Sörling står för det hela i detta fallet”, skriver personen i ett SMS. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.