”Frågade om jag filmade i sovrummet” Foto: Bildbyrån

Sexismanklagelser i bordtennisförbundet: ”Frågade om jag filmade i sovrummet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har varit i kontakt med Ellen Holmsten som uppger sig ha blivit utsatt för sexuella trakasserier och sexism av en person i ledande ställning inom bordtennisen. Saker som till slut ledde till att hon slutade.

– Det var både sexuella trakasserier, sexism och kommentarer om att jag filmar mig i sovrummet, säger hon till SVT Sport.

Ellen Holmsten har spelat i ”gruppen” sedan elva års ålder, men har nu slutat. Detta efter att hon under en lång tid ska ha utsatts för sexuella trakasserier och elaka kommenterar av en person i ledande ställning inom bordtennisen, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

– Det var både sexuella trakasserier, sexism och kommentarer om att jag filmar mig i sovrummet, säger Ellen Holmsten till SVT Sport.

Hon utvecklar på sin blogg:

”Varje gång jag dök upp på läger kom det en ny kommentar om hur jag var klädd, att jag skulle fokusera på annat än killar och så fort min väska var lite tyngre så var det pga ”allt smink och alla parfymer” jag hade med mig. Jag åkte alltså på läger för att träna hårt och utvecklas men bemöttes på ett helt annat sätt. Det var som att jag aldrig fick vara med på samma villkor som de andra”.

Kommer inte tillbaka så länge den personen är kvar

Nu har du valt att sluta?

– Ja precis, jag vill inte vara del av den kulturen, förklarar hon.

Ser du någon väg tillbaka in i  gruppen?

– Inte så länge den personen är kvar.

Ingen hörde av sig – förrän nu

Hur mycket har detta påverkat din tid i gruppen?

– Det var ju liksom någonting varje gång jag kom tillbaka. Nåt om mina kläder, att personen läste min blogg. Det gjorde det väldigt tråkigt, men jag åkte dit ändå.

När hon sedan fick nog och valde att sluta i gruppen var det helt tyst från förbundsledningen.

– Ingen frågade varför jag valde att hoppa av. Det är inte förrän nu de har hört av sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.