Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Bergström och Stina Källberg föll mot luxemburgska paret. Foto: Bildbyrån

59-åring krossade svenskornas medaljdröm

Uppdaterad
Publicerad

Stina Källberg och Linda Bergström förlorade kvartsfinalen i EM-dubbeln mot det toppseedade luxemburgska paret Ni Xia Lin och Sarah de Nutte med 1-3. Därmed krossades de svenska medaljdrömmarna.

– Vi ville ha den där medaljen, säger Bergström till SVT Sport.

59-åriga Ni Xia Lin styrde tillställningen i matchen som vanns med 11-6,13-11,7-11,11-8.

– Hon var skillnaden, säger SVT Sports expert Glenn Östh, som förklarar hur en 59-åring kan sätta flera decennier yngre spelare på plats.

EM-veckan

– Det är inte alls normalt men hon spelar med en ekonomisk spelstil och spelar med insidan av huvudet. Dessutom har hon en väldigt udda spelstil, säger Östh om Ni Xia Lin, som spelar med pennskaftsfattning och nabbgummin, vilket ger oberäkneliga bollbanor.

Tog dubbla VM-guld redan 1983

Redan 1983 vann hon två VM-guld då hon spelade för Kina: I damernas lagtävling och i mixed.

– De hade en så tydlig linje och taktik, det var svårt att komma bort från den på grund av hennes material, säger Linda Bergström som tycker att det var synd att de inte fick med sig andra set.

– Det hade kunnat stressa dem, funderar hon.

Så hur var det att spela mot en 59-åring och hennes udda spelstil?

– Det var inte fräscht och man var inte van vid tempot på bollen. Ibland kom en snabb med lite underskruv och ibland en jättelångsam med oskruv. Det var jättesvårt att vara med på vad som skulle komma, säger Källberg.

Svenskorna höll sin seedning men kände besvikelse. En vinst hade säkrat en medalj eftersom det delas ut två brons i bordtennis.

– Jag känner mig tom. Det gick så snabbt, säger Källberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet