Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han gick en match mot cancer – nu har David Andersson spelat dubbel på SM tillsammans med bäste vännen Truls Möregårdh. Foto: TT/SVT Sport

Osannolika fortsättningen efter bordtennistalangens cancerbesked

Uppdaterad
Publicerad

Han gick en match mot cancer i två och ett halvt år.

Nu – mindre än ett år efter sista medicineringen – har bordtennistalangen David Andersson spelat dubbel på SM tillsammans med bäste vännen och nye världsstjärnan Truls Möregårdh.

Den här historien om David Anderssons tuffaste match, den för livet, börjar för tre år sedan. Just när han för första gången blivit uttagen till juniorlandslaget. På väg med sin nyuthämtade blågula tävlingsdress till Finland får han samtalet som förändrar allt.

Han blir tvungen att kliva av direkt, och i stället åka omedelbart till Lunds sjukhus och påbörja sin behandling mot leukemi.

Men någon månad efter SVT Sports första möte med då sjuttonårige David blir han tvungen att avbryta cellgiftsbehandlingen. Biverkningen bukspottkörtelinflammation anses farligare, och David ligger på sjukhus i fem månader.

Och här riskerar historien om David att sluta.

”Känns overkligt”

– Då var det som absolut värst. Man brukar bara bli inflammerad i en del av bukspottkörteln, men David blev det i alla tre delar, säger Davids pappa Peter.

Men sedan kom en vändning.

– Det känns overkligt, det kom en morgon och en kväll och så blev det hela tiden lite bättre. Och nu sitter vi här tre år senare, säger David.

Den sjunde juni 2021 avslutar David sin medicinering och en två och ett halvt år lång cellgiftsbehandling är över. Han kan försiktigt närma sig den elitidrottsman han var, han som vann en av Sveriges största tävlingar och han som vann SM-guld i dubbel för juniorer med nye världsstjärnan Truls Möregårdh.

Davids bästa vän som vid vårt första möte med David befinner sig på sitt första individuella VM.

– En dag så hoppas jag att det är du och jag som står här och spelar tillsammans, säger Truls i videosamtalet med David.

”Vinst i sig att få en chans att spela igen”

Resan tillbaka tar fart snabbare än väntat. Några månader efter sista cellgiftsbehandlingen ringer David en kväll till Truls, de anmäler sig till lokala distriksmästerskapen. Direkt utan sömn från en världstävling i Slovenien tar sig Truls till hallen. Och där vinner de dubbelklassen, och tar tack vare segern en plats på SM.

– Det är en vinst i sig att vi kan få en chans att spela igen, det var någonting jag tvivlade på många gånger om jag kunde göra igen, säger David.

– Det var fantastiskt roligt att se hur gärna David ville vinna, och hur kul det var att han spelade pingis, säger Truls.

Davids största vinst

SM i Karlskrona skjuts upp till juni på grund av pandemin. Och tre och ett halvt år efter att han tvingades avbryta resan till ett juniorlandslagsuppdrag, genomgå cancerbehandling ska David nu spela ett svenskt mästerskap.

David och Truls vinner första matchen och andra matchen. Men den största vinsten för David är att han tog sig hit och vidare.

Se första reportaget här. Och se hela andra reportaget i spelaren nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Andersson genomgick cellgiftsbehandling mot leukemi i två och ett halvt år, och är nu på väg tillbaka till vardagen som elitidrottsman. Och i helgen spelade han dubbel med bäste vännen och nye världsstjärnan Truls Möregårdh på SM. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.