Foto: Bildbyrån

Jörgen Persson efter VM-silvret: ”Allt är möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Inför VM-finalen var Mattias Falck relativt okänd på den internationella bordtennisarenan. Nu har han återigen satt Sverige på pingiskartan. Och vid sidan av bordet har Falck haft legendaren Jörgen Persson som coach.

– Mattias går från semifinal på SM till att spela VM-final. Jag hoppas de andra i gänget nu ska se att allt är möjligt, säger Jörgen Persson.

Mattias Falck föddes samma år som Jörgen Persson vann VM-guld våren 1991 i Chiba, Japan.

När VM-finalen i Budapest under söndagen avgjordes fanns Jörgen Persson vid Falcks sida, som tillfällig landslagstränare i bordtennisförbundet.

– Det är mer nervöst att sitta vid sidan, man kan inte påverka så mycket, säger Jörgen Persson.

– Jag hoppas de andra i gänget nu ska se att allt är möjligt. Mattias går från semifinal på SM till att spela VM-final. Det visar att steget inte är så stort.

Och hur skulle du sammanfatta finalen?

– Det är svårt direkt efter när man torskat en final. Men det är ju naturligtvis en fantastisk turnering Mattias gör, från start till att han står här sista dagen i en VM-final mot världens bästa spelare genom tiderna. Det är helt makalöst.

– Även sättet han gjort det på gör en stolt. Den respektlöshet han har visat upp, fantasin i spelet och sättet han tror på sig själv, det har varit otroligt kul att se.

Falck: ”Första set var nervöst”

Mattias Falck ger ett samlat intryck efter finalen, där glädje blandas med besvikelse:

– Första set var nervöst. Det kändes att det var min första stora final. Jag hade chansen att kvittera till 2-2 i fjärde set, men Ma Long var väldigt bra i dag. När det istället blev 1-3 höjde han sig lite till. 

Hur avgörande är fjärde set?

– Jag kom in som underdog i matchen, så hade jag vunnit två raka set till 2-2 hade jag satt mer press och jag märkte att han började missade lite. Så det är klart, det var väldigt viktigt.

Och hur stort är det att du är i den här finalen?

– Det är tuffaste möjliga motståndaren i finalen, men jag är ändå nöjd med min insats i min första final. Så det är fantastiskt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.