Foto: Bildbyrån

J-O Waldner: ”Vinner han så är Bragdguldet klart”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck gick till final i bordtennis-VM efter en jätterysare mot sydkoreanen An Jae-Hyun. Nu väntar giganten och den regerande världsmästaren Ma Long i final. Då hyllas svensken, rankad 16:e i världen, av en av de främsta genom tiderna.

– Vinner han så är Bragdguldet klart, säger Jan-Ove Waldner till SVT Sport.

Waldner är imponerad av Falcks insats i semifinalen mot den 157-rankade sydkoreanen.

– Helt sjukt, vilken insats. Han var en knapp favorit innan och han hade mer erfarenhet av de här situationerna än sydkoreanen och det gav utslag till slut. Han är stark mentalt. Det är hans största styrka, säger J-O.

Finalen är den första för en svensk i singel sedan Waldner själv vann VM i Manchester 1997. Det kommer att bli tufft.

– Jag såg Ma Longs match, han är ju snuskigt bra! Ett normalresultat borde bli 4-1 till Ma Long. Det enda som kan störa honom är att han aldrig mött en europé i en VM-final. Han har hela Kina på sina axlar. Trots att han kanske är den största genom tiderna skulle han bli hatad om han förlorade finalen mot en icke-kines, säger legendaren.

Det är första gången en final inte är hel-kinesisk sedan 2003 då österrikaren Werner Schlager vann.

SVT sänder finalen 13.30 på söndag i SVT1 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.