Foto: Bildbyrån

SVT:s expert om VM-finalen: ”Bara gå ut och njuta”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck är i Sveriges första VM-final i bordtennis på 22 år.

– Det är så otroligt välförtjänt, säger SVT:s expertkommentator David Gustafsson.

Semifinalmatchen mot 19-årige sydkoreanen An Jae-Hyun blev en jämn historia. Men Mattias Falck visade prov på oerhört starkt psyke och är nu vidare till VM-final i bordtennis för första gången sedan 1997.

– Sättet han vinner på är stort, där han både taktiskt och mentalt är oerhört stark i avgörande lägen, säger SVT:s kommentator David Gustafsson och tillägger:

– Mattias har gått sin egen väg och vågat tro på sig själv och sitt spel. Han är dessutom en ödmjuk person som är omtyckt inom bordtennisvärlden så jag tror många unnar honom den här framgången.

Använder ovanligt material

27-åringens egna väg handlar framför allt om att han spelar med ett material som är ganska ovanligt i bordtennis i dag, där han använder ett racket med nabbar på forehandsidan. Det gör att hans spelstil innehåller mer smashar rakt på än överskruvar.

– Att mala på målmedvetet under många år och nu vara framme vid världstoppen, det är otroligt välförtjänt, säger David Gustafsson.

Och hur märktes hans mentala styrka i den här matchen?

– Det syns när han vinner de viktiga skedena i matchen och vågar spela långt ut med sin raka backhand. Inte minst i det avgörande setet där han ligger under med 2-4 och sen tar åtta raka bollar.

Får möta världsstjärna i finalen

Och hur stor betydelse har tränare Jörgen Persson i det här?

– Att hitta samspel och trygghet i sin coach är avgörande. Jörgen har varit i de här situationerna, han hetsar inte upp sig och har ett taktiskt kunnande.

I finalen väntar nu kinesiske världsstjärnan Ma Long som har två raka VM-guld och är regerande olympisk mästare.

Vad har Falck för chanser?

– Prestationsmässigt har han redan gjort mycket mer än vad vi alla kan förvänta oss. Nu får han chans att möta den största spelaren av alla senaste decenniet. Då är det bara att gilla den utmaningen och komma upp i så hög nivå som möjligt och gå ut och njuta.

SVT sänder VM-finalen på söndag klockan 13.30 på SVT1 och i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.