Men Kristian Karlsson vände 6-9 i skiljeset och räddade tre matchbollar mot Bence Majoros innan han vid 22.30-tiden kunde slå in matchbollen och Sverige gå vidare mot EM-guldet.
– Hur Kristian Karlsson kunde vinna den sista matchen kommer jag nog aldrig att förstå, säger Buza.
Sportsligt kunde det inte gått bättre när det första svenska lag-EM-guldet på 21 år bärgades på hemmaplan.
– Det var nästan så att man kunde tro att högre makter var inblandade. Men i matchen mot Ungern mådde jag extremt dåligt, det var fruktansvärt, säger Buza.
”Bästa Europamästerskapet någonsin”
Det var enormt tryck i arenan och en närmast elektrisk stämning, något ingen av spelarna varit i närheten av att uppleva.
– Det har varit enormt goda vitsord, många har sagt att det är det bästa Europamästerskapet någonsin och frågat sig hur någon ska kunna toppa det här.
Mästerskapet kommer inte att ge någon större ekonomisk vinst.
– Jag tycker att vi ska vara väldigt nöjda om vi når ett break/even-resultat. Vi var inställda på att det skulle bli ett nollsummespel med kanske upp till en halv miljon i vinst, säger Buza och pekar på att förbundet tog hem mästerskapet innan kriget i Ukraina brutit ut, då det inte rådde en lågkonjunktur.
”Marknadföringsvärdet helt ovärderligt”
Dessutom har det tillkommit det ökade terrorhotet som skapat en del oro och inte varit gynnsam för biljettförsäljningen.
– Det marknadföringsvärde som svensk bordtennis fått under dagarna i Malmö är helt ovärderligt, en väldigt bra investering, summerar Buza.
– Det blev en perfekt avslutning med guldet och vi fick betalt för allt arbete och slit. Europeiska förbundets tävlingsansvarige sa att det var det bästa evenemang han varit på, säger projektledaren Peter Johansson.
Lag-EM i bordtennis i Malmö 10-17 september:
Totalt antalet sålda biljetter: 15 000
Största publiksiffra (finaldagen): 2 900
Antalet ackrediterade: 1 100