Foto: Bildbyrån

Mattias Falck: ”Vi har ett slagkraftigt lag”

Uppdaterad
Publicerad

Efter det överraskande bronset i lag-VM i Halmstad 2018 är förhoppningarna i lag-EM i franska Nantes stora på det svenska herrlandslaget.

Final är målsättningen.

– Vi har ett slagkraftigt lag, säger Mattias Falck som tog VM-silver i våras.

Både det svenska herr- och damlandslaget är toppseedat i sina respektive grupper i lag-EM som inleds i dag. Varje grupp består av tre lag – bara ettan går vidare från gruppen.

På herrsidan återtog Mattias Falck svensk bordtennis till världstoppen när han stod i VM-final i våras. Han axlar det svenska laget som har final som målsätting.

Mattias Falck har haft ett fantastiskt år med VM-silvret i april som den största individuella framgången. Det har också gett utslag på världsrankingen. Efter den senaste sammanställningen som kom den 1 augusti är 27-åringen uppe på en sjundeplats,  två placeringar bättre än föregående månad. Dessutom är han etta i Europa.

Placeringen är den bästa svenska sedan augusti 2002 när J-O Waldner var rankad sjua i världen.

”Tyskland får ses som favoriter”

– Det är klart att både J-O och Jörgen (Persson) växte man upp till och kollade på tvn. Det blir lite speciellt när det var J-O som senast var där uppe och att man nu själv är där. Det var det man tränade för och hade som mål, att vara uppe i världstoppen och att nämnas bland deras namn, säger Falck till SVT Sport.

Världsetta är Xu Xin från Kina.

Kristian Karlsson är rankad som Sveriges näst bästa bordtennisspelare. Men 28-åringen skadade sig under en match i Tjeckien förra veckan och såg ut att missa EM. Men, som SVT Sport avslöjade förra veckan, lär han komma till spel.

”Hoppas kunna spela för fullt”

Det är dock oklart vilken nivå han kommer att kunna spela på.

– Jag hoppas kunna spela för fullt, men det kan jag ju inte svara på – det får mitt läkekött svara på. Men jag gör allt jag kan för att vara så bra och redo som jag kan vara, sade han till SVT förra veckan.

Karlsson är rankad tvåa i Sverige och på plats 25 i världen.

Sveriges herrar tog sitt senaste guld 2002.

Polen tufft motstånd för svenskorna

Även på damsidan går det svenska laget in i mästerskapet med tro på spel om medaljerna. Sveriges damer imponerade i kvalet.

Den stora stjärnan är Matilda Ekholm. Hon har sedan 2005 spelat en stor roll i det svenska landslaget. Hon är 37 år och är rankad som en av världens 25:e bästa spelare.

EM inleds med ett gruppspel där segraren i trelagsgruppen går till kvartsfinal, och de andra åker ur. Sverige är toppseedat i gruppen efter ett fint kvalspel.

I samma grupp finns tuffa motståndaren Polen. Polen har en högre position på världsrankningen, men gjorde ett svagare kval. Matilda Ekholm optimistisk inför mästerskapet:

– Så klart ska vi gå för medalj, säger hon till Radiosporten.

– Framför allt Linda Bergström har ju tagit rejäla kliv den sista tiden. Spelar jag på min standardnivå eller lite bättre, och Linda spelar bra, så har vi absolut medaljchanser, säger Ekholm.

Så spelar Sverige

Sveriges grupp (herrar):

Ungern: Onsdag 16.00

Rumänien: Torsdag 13.00

Gruppettan går vidare till kvartsfinal – de andra åker ut

Sveriges grupp (damer):

Turkiet: Onsdag 10:00

Polen: Torsdag 13:00

Gruppettan går vidare till kvartsfinal – de andra åker ut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.