Foto: Bildbyrån

”Vinner vi båda firar jag i en vecka”

Uppdaterad
Publicerad

I natt kan det bli ännu ett sensationellt svenskt VM-guld i bordtennis.

Då ställs 19-årige Truls Möregårdh mot världsettan Fan Zhendong i singelfinalen.

– Vinner vi båda så firar jag i en vecka, säger legendaren Jan-Ove Waldner.

Redan nu har det varit en bragdartad resa för Truls Möregårdh. Den 19-årige svensken, rankad 77:a i världen, har charmat en hel bordtennisvärld på väg mot en sensationell VM-final.

01.55 i natt kan han ta guld – fem timmar efter att Mattias Falck och Kristian Karlsson bärgade VM-guldet i herrdubbeln.

Däremot väntar tuffast möjliga motstånd i form av världsettan Fan Zhendong. Och det råder ingen tvekan om att en seger vara något av det största som har hänt svensk bordtennis.

J-O Waldner jämför med lagfinalen i VM 1989 då Sverige rev den kinesiska pingismuren och vann mot Kina med 5–0 i finalen.

– Det måste kanske rankas som 1989 när vi slog Kina med 5–0. Det är nästan på samma nivå då Fan Zhendong är världsetta, säger Waldner.

– När vi vann var vi rankade tvåa och slog Kina – han är 77:a. Den grejen vi gjorde 1989 var en bomb i hela världen, även i Sverige och det var hur stort som helst. Det här skulle vara en större skräll, säger han.

Men det kommer bli en tuff uppgift för Möregårdh. Tillsammans med Ma Long är Fan Zhendong något av det tuffaste man kan ställas mot. Men kanske kan Mattias Falcks och Kristian Karlssons VM-guld bli en moralhöjare för Möregårdh, säger Waldner.

– Nu när de vann den här dubbeln kan det kanske höja Truls chanser också, att han kan känna sig mer avslappnad. Nu har vi ändå ett guld och ett silver. Jag vet inte hur han tänker, men det är en bragd om han vinner. Nu måste han höja sig två nivåer till för att ha en chans.

KLIPP: Sverige tog VM-guld i herrdubbeln

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.