Truls Möregårdh är femma på den senaste världsrankingen. Foto: Foto: Per Hällström

Jättelyft för Möregårdh – femma på världsrankingen: ”Sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

VM-tvåan Truls Möregårdh har tagit ett jättekliv på den senaste världsrankingen. Han lyfter tio placeringar och är nu femma i världen som bäste europé.

– Det känns helt sjukt när du säger det nu också, säger Möregårdh.

Sedan Möregårdh vaknade upp i morse och nyheten började spridas har han försökt ta in känslan mellan kompisars lyckönskningar. Det är en stor nyhet i pingis-Sverige som fått spridning i världen. 

Vad betyder det för dig att du är femma i världen?

– Det betyder verkligen supermycket. Jag får riktigt mycket gåshud när jag tänker på det. Att bli topp 10 i världen är väldigt svårt att bli och topp fem är mycket, mycket svårare. Det är helt otroligt och jag är stolt över mig själv, säger Möregårdh till SVT Sport.

Möregårdh beskriver världstoppen på följande sätt. Han får därmed också recensera sig själv:

1) Fan Zhendong, Kina

– Där ska han vara och han vinner tävlingar, speciellt de största tävlingarna där man får flest rankingpoäng. Han förtjänar att vara där.

2) Ma Long, Kina

– En legendar inom pingisen, den bästa någonsin om du frågar många. Det är han och Fan Zhendong som pendlar mellan att vara etta och tvåa.

3) Liang Jingkun, Kina

– Det är en superbra spelare. Han har vunnit tre turneringar på raken, vilket är väldigt svårt och han har en hög lägstanivå och kan slå alla de bra kineserna.

4) Hugo Calderano, Brasilien

– En fantastisk spelare som varit trea, fyra ett tag. Han har en väldigt hög högstanivå som gör att han kan slå Fan Zhendong. Han lägstanivå är lite lägre vilket gör att han kan förlora mot lite sämre spelare.

5) Truls Möregårdh, Sverige

– Det är en spelare som också förtjänar att vara där. Jag har visat i stora turneringar att jag har en fantastisk högstanivå som gör att jag kan slå väldigt bra spelare. Sedan ska man inte vara nöjd utan jag vill försöka stanna kvar topp 10 så länge som möjligt. Det är det jag kommer att sträva efter och det blir ett helt annat stepp som jag kommer att få ta nu, att höja min lägstanivå. Det blir ett svårt och intressant steg att ta, säger Truls om sin egen standard.

Oklart om han stannar kvar i Eslöv

Vad har du för analys efter VM-finalen i november där du förlorade till just Fan Zhendong?

– Jag har kollat på den ett par gånger, tycker att jag gör en bra match. Det är inga konstigheter, han var den bättre spelaren.

Känns det som om du kan slå honom eller är han för bra?

– I pingis kan mycket hända, om man får en bra start kan spelare bli nervösa och då kan det hända mycket, men det är klart att han är några steg i från men det är inte omöjligt.

Möregårdh gick rent i singelspelet i Pingisligan och SM-slutspelet men laget Eslöv räckte inte till i den avgörande finalen mot Halmstad. Det är oklart hur nästa säsong ser ut. 

– Det är väldigt oklart med Eslöv även om jag gillar att spela i Sverige men det finns andra utmaningar också. Jag ska spela med den tyska klubben Ulm i Champions League. Det är det enda som är spikat till hösten, säger Möregårdh.

Sverige har en ny storhetstid med tre spelare topp 16 i världen. Kristian Karlsson och Anton Källberg har också gjort stora kliv på rankingen. Inte sedan i januari 2002, då Jan-Ove Waldner var rankad femma i världen, har en svensk spelare varit så högt rankad.

Till världsrankingen.

Övriga svenskar på världsrankingen:

15) Kristian Karlsson (upp 8 platser)

16) Anton Källberg (upp 13 platser)

38) Mattias Falck (ner 21 platser)

39) Jon Persson (upp 6 platser)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.