Tyskland tog hem guldet Foto: SVT

Tyskland tog guld i lag-EM efter rysaravslutning

Uppdaterad
Publicerad

Det bjöds på högklassig spänning när damernas final i bordtennisens lag-EM avgjordes.

Tyskland såg ut att ta en enkel seger men hemmanationen Rumänien skapade stor spänning innan Nina Mittelham till slut kunde avgöra för Tyskland i femte setet i fjärde matchen.

– Det känns overkligt bra. Jag trodde aldrig vi skulle kunna vinna det här gulder, säger Mittelham efter matchen.

Tyskland tog sig till finalen genom att slå ut Polen i kvartsfinal med 3-0 och Portugal i semifinalen med 3-1. Rumänien slog ut Luxemburg i kvartsfinal med 3-0 och i semifinalen besegrade man Frankrike med 3-0.

Den första matchen blev en rysare som gick till fem set med en rafflande avslutning. Till slut tog Tyskland hem det när Nina Mittelham besegrade Bernadette Szocs med 3-2 (8-11, 11-7, 9-11, 11-9, 12-10).

Den andra matchen blev inte lika jämn. Tysklands Sabine Winter besegrade förhandsfavoriten i matchen, Elizabeta Samara med klara 3-0 (11-6, 11-9, 12-10).

”Bästa spelaren idag”

I det tredje setet fick Rumänien en välbehövlig bra start. Daniela Dodean Monteiro tog hem det första setet med 11-7 och fick en chans att ta Rumänien tillbaka i matchen. Men Tysklands Chantal Mantz tog hem andra setet och satte ny press på rumänskan.

Men Dodean Monteiro gav sig inte utan en ordentlig fajt. Matchen gick till ett femte set och efter riktigt hård kamp lyckades rumänskan vända och vinna matchen med 3-2 (11-7, 7-11, 8-11, 11-5, 11-7). Med ställningen 2-1 i matcher till Tyskland väntade nu en fjärde match.

Där ställdes Nina Mittelham och Elizabeta Samara mot varandra. Storspelarna bjöd på flera otroliga bollar men till slut kunde Mittelham ta hem matchen i det femte setet (10-12, 11-8, 9-11, 11-9,11-7) och säkra guldet för Tyskland efter seger med 3-1.

– Hon är bästa spelaren idag, säger experter J-O Waldner.

Bronset delar Portugal och Frankrike på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.