Patrick Franziska säkrade det tyska guldet vid lag-EM i Cluj-Napoca, Rumäniens näst största stad. Foto: TT

Herrarna fixade en tysk dubbel i lag-EM

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska herrlaget följde i damernas spår och vann lag-EM i bordtennis i Cluj-Napoca efter att ha besegrat det ryska skrällaget med 3-1 i finalen.

Det är en ny era för Tyskland som spelade utan både Timo Boll och Dimitrij Ovtcharov när man vann ännu ett lag-EM-guld på herrsidan.

I den fjärde matchen såg Patrick Franziska ut att springa hem den utan problem när han ledde med 2-0 i set och hade 3-0 i det tredje mot Maksim Grebnev, som tog en timeout. Den unge ryssen eldade upp sig och vände till 7-3 och tog hem setet med 11-9 efter flera spektakulära forehandslag bakom ryggen.

Waldner: ”Gjort sådana slag vid uppvisningar”

– Jag har gjort ett par sådana slag vid uppvisningar men inte i en final i ett lag-EM, säger Jan-Ove Waldner som firade sin 56-årsdag med att vara gästexpert i SVT:s sändning imponerat.

Av bara farten dunkade Grebnev in fjärde set med 11-4 och tvingade fram ett femte skiljeset.

Det blev högdramatiskt och värdigt en avslutning på EM. Franziska avgjorde sedan på sin femte matchboll till 15-13 efter att Grebnev dragit en forehand ut. De tyska spelarna och ledarna stormade in i hagen iförda munskydd för att fira. Vid 12-13 hade Grebnev en matchboll som kunde gett Ryssland en femte och avgörande match. Setsiffrorna skrevs till 3-2 (13-11,11-5,9-11,4-11,15-13) för Franziska.

– Det kunde gå åt båda hållen. Ryssland var en poäng från att få en avgörande match. Kanske var det Tysklands rutin med Franziska som spelat i de stora finalerna med Ovtcharov och Boll som fällde avgörandet, summerar Waldner matchen.

Övriga spelare i det tyska laget var Benedikt Duda och Qui Dang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.