Mattias Falck är långt från den form som gav VM-silver förra våren. Foto: Bildbyrån

Mattias Falck förlorade VM-finalreprisen – trots rekordbra insats

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck pressade OS- och VM-guldmedaljören Ma Long hårdare än han någonsin gjort förut.

Men det räckte inte hela vägen.

Kinesen vann VM-finalreprisen med 4–2 i set – trots att Falck räddade tre matchbollar.

– En väldigt bra match, säger Falck.

När SVT Sport intervjuade Mattias Falck inför veckans världstourfinal i Kina sade han att han hoppades på en VM-finalrepris i kvartsfinalen.

Så blev det. Men precis som i VM-finalen 2019 blev kinesen Ma Long för svår.

Ma Long rivstartade

Det blev dock betydligt jämnare än vad det såg ut att bli. Efter en svensk mardrömsstart, där Ma Long gick upp till 7–0, spelade Falck upp sig och vann både det andra och tredje setet.

– Det var lite nervöst i början, han är ju en väldigt bra spelare. Jag gjorde några missar själv där i början, innan jag kom igång. Ibland kommer man lite snett in i det, men det brukar ju ordna till sig, säger Falck till SVT Sport, och fortsätter:

– Det är ju som en ny spelare för mig, det var ju två år sen jag mötte honom. Så det tog lite tid att anpassa sig. Men det är svårt att säga varför.

– Men spelade jag bra. Jag spelade smart och fick honom att inte veta var jag skulle spela bollen. Jag spelade väldigt bra och agressivt.

Ma Long kom dock tillbaka och vann de två nästkommande seten, även om han pressades hårt i det femte. Han vann dock det setet med 11–9, och knöt näven och jublade högt – ett tydligt tecken på hur pressad han var, vilket även bevisades genom en timeout vid ställningen 10–8.

Timeout i sjätte

I det sjättet setet följdes spelarna åt. Vid 6–7 tog Falck timeout, och han kvitterade strax därefter efter en ohyggligt snygg backhand precis på kanten av bordet.

Bollen därefter, kanske matchens bästa, gick till Ma Long, precis som den nästkommande.

Fyra raka Falck-bollar

Den regerande OS-guldmedaljören hade därmed tre matchbollar. Men Falck spelade upp sig, och tog fyra raka bollar.

Men Ma Long samlade sig, räddade Falcks setboll efter en fin backhandretur, vann sedan en billig poäng och fick en fjärde matchboll.

Ma Long avgjorde med forehand

Och då kunde Falck inte stå emot längre. Ma Long visade upp en imponerande backhanddefensiv fick till slut få ett attackläge med sin forehand – och avgjorde.

– Jag spelade väldigt bra i dag, och det är väldigt små marginaler i dag. Det är synd att jag inte kan få till det där skiljesetet, för det kändes som att han var lite stressad, säger Falck, som har svårt att dölja hur besviken han trots allt var efter förlusten.

– Det är klart att jag var besviken. Han gör det bra i slutet av seten, både sista bollen i femte och i slutet av sjätte. Jag tycker att jag gör bra grejer där, men det räckte inte riktigt hela vägen, säger han, och lägger till:

– Det är en väldigt duktig spelare som står står på andra sidan, men det är klart man blir besviken.

Bästa mot Ma Long

Mattias Falck föll dock med flaggan i topp. Faktum är att han på sina fyra tidigare matcher mot Ma Long bara vunnit ett set mot 32-åringen, i fjolårets VM-final.

– I VM-finalen tog jag ett set och hade 9–7 i fjärde. Så jag var ju närmare i dag. Det går åt rätt håll, så att säga, säger han med ett lätt skratt.

KLIPP: Mattias Falck redo för stortävlingen ITTF Finals (19 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.