Jörgen Persson i samtal med Mattias Falck. Foto: Bildbyrån

OS-satsningen: Jörgen Persson blir assisterande förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Den förre världsmästaren Jörgen Persson, 53, kommer att förstärka det svenska bordtennislandslaget inför OS i Tokyo nästa år. Han blir assisterande förbundskapten.

Han har jobbat med landslaget sedan årsskiftet och haft olika namn på sina uppdrag som spelarutvecklare och matchcoach och får nu en tydligare roll.

– Att vara assisterande förbundskapten blir tydligare, det är ju en roll som finns i alla sporter och som alla känner igen, säger Persson till SVT Sport som har kontrakt över spelen i Tokyo nästa sommar.

Peter Blomquist är kvar som förbundskapten.

Persson har Halmstad som bas men kommer att resa med landslaget och känner att det finns en framåtrörelse kring landslaget.

– Jag kommer att tillbringa mer tid med laget och lyfta spelarna. Det finns ett go som började med lag-VM på hemmaplan i Halmstad förra året (brons) och i år var Mattias Falck i VM-final som den första européen sedan 2003.

Stor uppståndelse för Falck efter VM-silvret

Mattias Falck fick ett stort genombrott med VM-silvret i våras men haft det lite tyngre sedan dess.

– Han fick många inbjudningar med mycket matchspel, sedan har han börjat spela i Tyskland med mycket matcher. Han behöver få lite mer lugn och ro och få tillfälle att träna mer. Men han håller sig bra med på världsbästalistan och är rankad nia. Jag kommer att jobba en del med honom eftersom han spelar för Halmstad, säger Persson.

Viktigt OS-kval i januari

Ett viktigt steg på vägen till OS är kvalet där även singelplatser ligger i potten.

– Det stora som väntar är lag-OS-kvalet i Portugal i januari. Kvalificerar man sig där får man automatiskt med singelspelarna i OS och slipper kvalet i april, så det är viktigt, förklarar Persson.

Vilken svensk går längst i SOC (som avgörs den här veckan)?

– Mattias Falk och Kristian Karlsson går direkt i in i huvudturneringen (redan säkrat en plats i 16-delen) och jag säger väl Mattias men hoppas att både Truls Möregårdh och Jon Persson kan kvala in även om det är en lång väg att vandra, funderar Persson.

Fakta Jörgen Persson:

Visa

Ålder: 53
Född: Halmstad
Meriter: Bland annat fem VM-guld och tio EM-guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer