Wang Choqin. Foto: Bildbyrån

Stor kinesisk dominans i SOC

Uppdaterad
Publicerad

Kina hade sju av åtta singelfinalister i SOC-bordtennisen.

Unga japanskan Mima Ito var nära att spräcka dominansen världstourtävlingen i Eriksdalshallen , men hon tappade 3–1, till 3–4 mot Kinas Chen Meng i damklassen. I herrklassen slog unge kinesen Wang Chuqin igenom och vann sin första världstourtävling.

När ”kinesiska mästerskapen” i  bordtennis avgjordes i Eriksdalshallen ordnade Lin Gaoyuan huvudbry internt när han besegrade regerande SOC-mästaren Fan Zhendong i semifinalen med 4–2. Endast två kineser får delta i OS singelturnering så varje världstourtävling fungerar som ett OS-kval. Plötsligt var storstjärnan Fan Zhendong nedpetad.

I en riktigt fin semifinalmatch på förmiddagen gjorde Lin Guoyuan knappt ett misstag och tog sig till final mot Wang Chuqin.

SOC

– En helt fantastisk match. Rätt taktiskt, en fantastisk backhand, och nästan inga misstag, sa SVT:s expert David Gustafsson i sändningen.

Men i finalen, som alltså saknade de två högst rankade kineserna hade inte Lin Gaoyuan någon chans. Tonåringen Wang Chuqin, rankad 22:a i världen, vann en kamp mellan två unga vänsterhänta spelare ganska överlägset med 4–0 i set, hans första seger på världstouren.

I damklassen såg det länge ut som om den extremt offensiva japanskan Mima Ito skulle bryta den kinesiska dominansen. Först genom att vända semifinalen mot Sun Yingsha från 0–2 till 4–2 och sedan pressa världsettan Chen Meng. Ito ledde med 3–1 i set och hade greppet i de följande seten, men Chen Meng vände och vann till sist skiljeset med klara 11–5.

– Jag gav aldrig upp och tänkte att varje poäng skulle bli viktig, förklarade Meng efteråt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SOC

Mer i ämnet