Japanskan Mima Ito i förra årets final mot slutvinnaren Chen Meng från Kina. Foto: TT

SOC flyttas till sommaren – och Helsingborg får ersättningstävling

Uppdaterad
Publicerad

Bordtennisturneringen SOC i Stockholm flyttas till sommaren. Dessutom får Helsingborg en ersättningstävling i början av december. Den blir utan asiatiska spelare men arrangören hoppas på ett starkt europeiskt startfält.

– Det blir en mindre tävling med färre deltagare och ett inte lika starkt startfält, säger bordtennisförbundets och SOC:s presskontakt Max Ansbro till SVT Sport.

SOC, som normalt sett ingår i worldtour-serien och varje år lockar världens absolut bästa spelare, skulle avgjorts 3-8 november i Eriksdalshallen i Stockholm. Med hänsyn tagen till pandemiläget flyttas nu turneringen till sommaren. För att kompensera tappet av SOC har Helsingborg fått en ersättningstävling 30 november-5 december under namnet Sweden Tour International.

Med tanke på inreserestriktioner för icke-EU-medborgare kommer inga asiatiska spelare att kunna delta. På rankingen är de åtta främsta på herrsidan spelare från länder utanför EU medan de 14 främsta på damsidan kommer från Asien.

SOC

Rankingfrågan löst

– Det kommer i första hand att bli en tävling med europeiska spelare och asiater som bor i Europa, säger Ansbro.

Knäckfrågan för att få till stånd en ”lightversion” av SOC i Helsingborg var att det internationella bordtennisförbundet gav klartecken för att turneringen skulla gälla som rankingtävling.

Får konkurrera med stortävling

Sedan är planen att spela ett SOC, dock inte som worldtour-tävling, i Stockholm fullt ut till försommaren. Detta i konkurrens med en stortävling i Kina vid samma tidpunkt.

– Då vill internationella bordtennisförbundet ha fyra europeiska turneringar i en ”bubbla”, säger Ansbro.

MER BORDTENNIS: Mörehårdh utklassade VM-tvåan (17 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SOC

Mer i ämnet