SOC-sensationen stängs av tre månader

Uppdaterad
Publicerad

I början av oktober slog den 19-årige kinesen Wang Chuqin igenom med att vinna sin första world tour-tävling, SOC i Stockholm. Nu stängs supertalangen av i tre månader av det kinesiska förbundet efter en incident i Austrian Open i Linz förra veckan.

”Wang Chuqin, en medlem av det kinesiska bordtennislaget, var utom kontroll när han förlorade mot sin landslagskamrat Zhao Zihao. Han kastade medvetet sin racket vid bordet och skadade nästan sin lagkamrat. Som ett resultat av detta ansvarslösa beteende på banan, och som huvudtränare för herrlaget, skulle jag vilja be om ursäkt till domaren och fansen”, skriver det kinesiska förbundet utan att underteckna skrivelsen med namn.

Chuqin och hans tränare skickades omedebart hem till Kina för att reflektera över sitt beteende som inte får upprepas i framtiden.

Wang Chuqin förlorade skiljesetet mot landsmannen Zhao Zihao med 11-9 i den andra omgången. När Wang Chuqin låg under med 0-2 i set och hade förlorat setbollen för 0-3 kastade han racketen över på Zhao Zihaos sida av bordet. Zhao Zihao fick parera den flygande racketen med handen för att skydda sig. Vare sig domare, arrangör eller internationella bordtennisförbundet bestraffade Wang Chuqin för händelsen.

Ströks från alla matcher i turneringen

Det kinesiska förbundet slog till desto hårdare. Wang Chiqun ströks direkt från alla matcher i turneringen, bland annat dubbelspel med världsettan Fan Zhendong och mixed med världstvåan Liu Shiwen. Straffet har sedan utökats till tre månaders avstängning. Även tränaren Liu Guozheng stängs av – han fick en månad.

Det är det senaste exemplet på nolltolerans från det kinesiska förbundet sida. Tidigare i år har Zhou Yu och Fang Bo stängts av efter disciplinärenden. Avstängningen gör att Wang Chuqin, som var med och vann lag-VM guld för Kina i Halmstad förra året, nu kan missa world tour-finalen i vinter. Avstängningen går ut 13 februari. 

Wang Chuqin vann ungdoms-OS i Buenos Aires förra året. Han slog då Truls Möregårdh i kvartsfinalen.

PINGIS-GODIS: Här är tonåringarna uppvisning – som hyllas av J-O (8 november 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.