Ulf Bengtsson under SOC 1987. Foto: Bildbyrån

Svensk bordtennis­mästare avliden

Uppdaterad
Publicerad

På söndagsmorgonen gick en av svensk bordtennis mer framstående spelare, Ulf Bengtsson, bort efter en tids sjukdom.

”Din höjdpunkt var när du blev Europamästare i singel 1984 i Moskva. Som en liten outsider slog du till och gick hela vägen”, skriver den nära vännen och bordtennisprofilen Ulf ”Tickan” Carlsson på Facebook.

Karriären för Höganäsbon blomstrade i mitten av 1980-talet då det förutom EM-guldet individuellt blev ett lag-EM-guld och två lag-VM-silver.

SVT:s kommentator Staffan Lindeborg, som refererat de mest klassiska bordtennismatcherna i svensk tv, kände Bengtsson väl.

”Alldeles för tidigt”

– En stor idrottsman har gått ur tiden. Alldeles för tidigt. ”Benke” vann EM-guldet i singel 1984 och var en av nyckelspelarna i Sveriges gyllene bordtennisgeneration. Jag träffade honom första gången tidigt 1980-tal och grabben från Höganäs var lätt att lära känna. Han var enkel att intervjua, okomplicerad som människa. Han och Ulf ”Tickan” Carlsson blev bästa vänner, säger en sorgsen Lindeborg.

– Benke var vänsterhänt precis som Erik Lindh och Mikael Appelgren men hans skånska idiom skilde sig från övriga landslagskamrater. I många år bodde skåningen i Småland och vann SM-guldet med Kalmar BTK. J-O Waldner var också där liksom många gånger tv-sportens kameror, minns Lindeborg.

Bengtsson slutade i landslaget 1990. Han blev 59 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer