Sverige till EM-kvartsfinal efter Kristian Karlssons vändning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges herrar är klara för kvartsfinal i lag-EM, efter 3–0 mot Rumänien i den sista gruppspelsmatchen.

Och det efter en imponerande vändning av Kristian Karlsson.

– Starkt måste jag säga, säger SVT Sports expert David Gustafsson.

För ett par veckor sedan skadade Kristian Karlsson foten i sin första match för säsongen, och EM i franska Nantes såg ut att vara kört.

– Jag blev väldigt rädd. Jag trodde ju att det skulle ta väldigt lång tid, och hade inga tankar på EM, sade han till SVT Sport förra veckan.

Men återhämtningen gick oväntat snabbt, och i dag var han tillbaka i den svenska laguppställningen då han fick spela i stället för supertalangen Truls Möregårdh, som spelade i gårdagens segermatch mot Ungern.

Vände 0–2

Och då blev det succé direkt. Efter en imponerande vändning från 0–2 i set till 3–2 mot rumänen Cristian Pletea så säkrade han Sveriges seger med 3–0 – och kvartsfinalplatsen var klar.

Och väl där, i kvartsfinal, kan det finnas mer att hämta.

– Både Kristian och Mattias (VM-silvermedaljören Falck, som vann en tuff femsetare mot Rares Sipos) har mer att ge och har ett större spel i sig. Men de gör vad de ska och vinner sina matcher även om de fick gräva djupt. Starkt måste jag säga, säger SVT Sports expert David Gustafsson.

I kvartsfinal ställs Sverige mot England, en match som sänds i SVT Play.

– Det blir häftigt, en repris på lag-EM kvarten förra året i Halmstad där Sverige lyckades besegra England och säkra en medalj. Det blir kul att följa, jag bedömer chanserna 60-40 till Sveriges fördel, säger Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.