Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Tredje gången gillt för världsmästarparet – tog första EM-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha förlorat två raka finaler mot det österrikiska paret Habesohn/Gardos tog Mattias Falck och Kristian Karlsson en gruvlig revansch och vann med 3-1 efter ett dramatiskt slut.

– Vi har letat efter det här guldet i ett decennium. Det blev en lång väntan men väldigt värd att vänta på, säger Karlsson.

– Det är fantastiskt. Vi spelade otroligt bra i hela turneringen och jag är så glad över att vi tog det här guldet, säger Mattias Falck.

Det såg ut att bli en överkörning när Falck/Karlsson hade 10-7 och tre matchbollar i fjärde set men österrikarna stretade emot och räddade fem matchbollar innan det var över.

EM-veckan

– Det är svårslaget. Det var en jäkla urladdning och vi har länge siktat på det här guldet. Vi gjorde det så bra på VM och vi kände att vi skulle ta den här tiiteln också.  Vi gjorde det på ett fantastiskt sätt och jag är så stolt över att vi lyckades. När vi fick matchbollar blev jag riktigt nervös, det blir så när man är en boll från en stor titel. Pulsen höjdes lite extra men vi tog en boll i taget och det lyckades, säger Kristian Karlsson.

De har spelat ihop sedan 12-13-årsåldern och känner varandra utan och innan. 

Både VM- och EM-guld samtidigt

Det var den första EM-titeln för det regerande världsmästarparet efter två EM-silver och två EM-brons. Nu går de in i en exklusiv skara spelare som samtidigt har både VM- och EM-titel i dubbel. 

– Grattis gubbar, det var bra. Vilken känsla för dem när de kliver in i singlarna, vilken grej det här kan bli, säger SVT:s gästexpert Jan-Ove Waldner imponerat.

Alla fem svenska herrar är kvar i singeln som har andra omgången i morgon.

I första set tappade Sverige 10-8. I andra set stormade svenskarna fram till 8-0 innan österrikarna kunde ta sin första poäng.

– Vi blev aggressiva och tog över förstabollarna, säger Falck.

Efter det skoningslösa andra setet hade coachen, förbundskaptenen Jörgen Persson, inte mycket att anmärka på. Setet var över på tre minuter. 

Siffrorna skrevs till 3-1 (10-12,11-1,11-5,13-11).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet