Truls Möregårdh är redo för världens näst bästa liga. Arkivbild. Foto: Bidbyrån

Möregårdh om proffskontraktet: ”Bättre än sommarjobb i Eslöv”

Uppdaterad
Publicerad

Truls Möregårdh har länge varit svensk bordtennis stora framtidsnamn. Nu ska han bli Big in Japan. Förra veckan skrev 17-åringen på ett proffskontrakt med japanska topplaget TT Saitama.

– När jag kom in i träningshallen första gången så satt det nästan 20 personer där och skulle titta på mig. Sen gjorde de min segergest som jag brukar göra. Det var häftigt, säger Truls Möregårdh till SVT Sport.

17-åringen har ett fullspäckat schema. När SVT når honom har han lämnat Japan för Sydkorea och ett träningsläger där han tillsammans med bland andra Anton Källberg, det andra stora svenska pingislöftet, sparras mot det sydkoreanska landslaget. Nästa vecka väntar Korea Open.

– Målet är att ta mig in i main round. Då måste jag slå någon som är topp 50 i världen och kanske också någon som är topp 20. Det blir tufft, men är man vidare därifrån kan allt hända.

Har redan fans världen över

När den japanska klubben hörde av sig berättade de för honom att han redan hade mycket fans i Japan, något han blev medveten om redan den första träningsdagen när han skulle bekanta sig med klubben och ett gäng supportrar dök upp och imiterade svenskens typiska segergest.

– De tycker nog att jag har en rolig spelstil, att jag kan utvecklas i klubben och vinna matcher åt dem, säger han om varför klubben intresserade sig för just honom.

”Jag kan slå de flesta”

Att han som 17-åring ska spela i samma lag som världsstjärnorna Liam Pitchford, 15 på världsrankningen, och Hong Kongs Wong Chun Ting, 17 på världsrankningen, i det som många betraktar som världens näst bästa liga skrämmer honom inte.

– Det brukar vara runt 3000 personer på läktarna när de spelar, så många har man ju aldrig spelat inför förr. Men man får lära sig att spela stora matcher redan som 17-åring. Det kommer bara gynna min karriär, säger han och fortsätter självsäkert:

– De vet att jag har en hög högsta nivå. När jag spelar på den kan jag slå de flesta här.

Kommer du att tjäna några pengar då?

– Ja, det kommer jag, säger han med ett skratt.

– Mer än så säger jag inte. Men det är bra för en sjuttonåring. Bättre än sommarjobben i Eslöv.

Eslövsborna som har blivit vana att se supertalangen på hemmaplan behöver inte oroa sig. Han kommer att varva spel i den japanska ligan med spel i Eslöv under kommande säsong.

Truls Möregårdh

Född: 16 februari 2002 i Hovmantorp. 

Tre SM-guld, ett i singel, ett i dubbel och ett i lag med Eslöv. Samtliga 2019.

Silver i Junior-VM 2017.

Gjorde VM-debut i våras och tog sig till andra omgången i huvudturneringen.

Yngst någonsin i Champions League.

Rankad 103 i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.