Foto: Bildbyrån

Truls Möregårdh tog sin första titel på världstouren

Uppdaterad
Publicerad

Final i världstouren.

Då tog Truls Möregårdh sin första internationella titel på seniornivå.

Den lovande 19-åringen besegrade Kilian Ort med 4-3 i set – och blev Sveriges blott tredje världstoursegrare på 2000-talet.

– Helt otroligt, säger han.

Världstour-tävlingen i Budapest innebar svensk succé under fredagen. Den regerande junior-EM-mästaren Truls Möregårdh tog där sin första titel på världstouren i bordtennis. Han slog Kilian Ort från Tyskland med 4-3 i set, efter en svängig match där Ort vann med hela 11–3 i första set.

– Jag trodde att jag hade rätt bra koll på honom när jag skulle gå in i matchen, men jag tyckte att han spelade väldigt annorlunda. Han rivstartade i första set och jag kom i underläge direkt. Så då fick jag verkligen ändra spelidé och det blev en väldigt jobbig match till slut, säger Möregårdh till SVT Sport, och fortsätter:

– Han gjorde det väldigt bra. Han pushade mig verkligen till mina gränser som jag har i mitt spel. Så det var verkligen en grym vinst att få med sig.

”Riktigt mäktigt”

Segern var Sveriges blott tredje på världstouren på 2000-talet, och när Möregårdh avgjorde matchen med en forehandsmash som tysken returnerade i nät verkade det som att det dröjde en stund innan Möregårdh förstod att segern var klar – och jublade högt.

– Ja, exakt. Det kom från ett sånt lurigt läge också med forehand, så jag hann inte riktigt med att se hur hans boll gick. Sen förstod jag att jag vann när jag såg Malte (tränaren, tillika storebror) stod upp. Det var riktigt mäktigt, säger Möregårdh.

Går det att sätta ord på vad den här segern betyder för dig?

– Nej, egentligen inte. Det betyder ju supermycket. Allt slit man gör hemma, att komma tillbaka efter skadan som var jättejobbigt, allt sånt blir ju värt när såna här saker händer. Så det betyder allt, verkligen.

”Föreställt sig såna här bilder”

Möregårdh opererade knäet i oktober förra året och gjorde comeback först i slutet av mars, vilket gjorde att han inte blev uttagen till OS i somras. Och det var just segrar som denna som han såg framför sig under rehabperioden.

– Varenda dag har man föreställt sig såna här bilder i huvudet, att man ska komma tillbaka för att kunna göra nån sån här grej. Nu när det blir verklighet känns det helt overkligt. Det är verkligen helt fantastiskt, säger han.

Ja, hur känns det att vara en segrare på världstouren?

– Nu när du säger så låter det helt otroligt, verkligen. Man har ju spelat mycket World Tours nu och vet hur svårt det är att vinna en sån här turnering. Det är verkligen inte många som lyckas göra det, så det känns helt otroligt, faktiskt. Det är gott, och har känts riktigt bra under hela turneringen, så det är grymt kul på alla sätt och vis.

Redan i morgon bitti sätter sig Möregårdh på tåget till Tjeckien för nästa turering, och kan därför inte fira speciellt mycket i kväll.

– Det blir kanske lite KFC (en kycklingrestaurang-kedja) på rummet om jag har tur och nån kan komma till ”bubblan” och ge mig det, det hade varit jäkligt skönt, haha.

Svenska World Tour-segrare i singel på 2000-talet

2021: Truls Möregårdh, WTT Contender Budapest

2019: Anton Källberg, Croatia Open

2002: Peter Karlsson, Italian Open

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.