Linda Bergström och de övriga svenska bordtennisdamerna får spela lagtävlingen i OS. Foto: Manfred Schillings / BILDBYRÅN

Vändningen: OS-klartecken för bordtennisdamerna

Uppdaterad
Publicerad

De trodde att OS-drömmen var körd.

Då visade det sig att förbundskaptenen Tobias Bergman hade räknat fel – Sverige hade kvalificerat sig som sista lag.

– Vi kände ”där rök OS-chansen”. Det är kul att det inte är så, säger Sverigeettan Linda Bergström.

Sverige klarar kvalgränsen till OS som 16:e och sista lag till lagtävlingen i bordtennis i Paris. Det meddelade Svenska bordtennisförbundet under måndagen.

De svenska damerna missade chansen att kvalificera sig direkt via VM-turneringen i Busan, Sydkorea, när laget åkte ut i åttondelsfinal tidigare i februari.

Räddningsplankan var därmed att kvalificera sig via den internationella lagrankningen.

Då trodde laget att OS-drömmen var borta.

– Vår förbundskapten hade gjort en beräkning och trodde att vi skulle hamna precis utanför. Vi hoppades att han hade räknat lite fel för lagrankningen är komplicerad att räkna på. Det blev en positiv felräkning, säger Linda Bergström.

Skrivit historia

Därmed har de svenska damerna klarat kvalgränsen till OS för första gången sedan lagtävlingen infördes som en OS-gren 2008.

– Det är väldigt roligt att vi klarade det. Det visar att vi har tagit kliv framåt allihopa. Det betyder mycket att lilla dambordtennisen som det ändå är i Sverige, att vi kan vara på så hög nivå. Det kan inspirera fler tjejer att börja satsa på pingis, säger Bergström.

Måste tas ut av SOK

Nu ska laget bara tas ut officiellt av Sveriges olympiska kommitté, SOK. Det kan ske tidigast nästa vecka.

– Det ser jag som en ren formalitet. Jag räknar med ett svenskt damlag i Paris, vilket såklart är stort och viktigt för svensk bordtennis, säger Daniel Ellermann, sportchef i svenska bordtennisförbundet i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.