Truls föll i finalen – VM-silver för 19-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Han skrällde sig hela vägen fram till VM-final.

Men där tog det stopp för 19-årige Truls Möregårdh mot Fan Zhendong.

I Houston, Texas, förlorade svenske jättelöftet Truls Möregårdh VM-finalen i bordtennis mot kinesiske världsettan. Möregårdh, som i världsmästerskapet lyckats med flera starka vändningar, fick i kampen om guldet se sig besegrad i fyra raka set mot Fan Zhendong som tog sitt första VM-guld.

– Jag tycker att jag spelade OK ändå, jag missade några lägen men jag visste att jag var tvungen att gå för det otroligt mycket mer än i de tidigare matcherna. Och när jag väl satte dem så tog han dem väldigt bra. I spelet är han oslagbar, säger Truls Möregårdh till SVT Sport.

Hur betydelsefull är den här framgången för dig?

– Jättebetydelsefull, såklart. Att komma till VM-final när man är 19 det är ju fantastiskt. Jag är jätteglad, verkligen.

I flera av seten skaffade sig Möregårdh stora ledningar, men 24-årige kinesen lyckades med hårda slag komma ikapp och förbi. Och segersiffrorna landade i 11–6, 11–9, 11–7, 11–8.

– Jag förlorade inte ett VM-guld, jag vann ett VM-silver så jag är nöjd ändå.

”Gjort fantastisk turnering”

Möregårdh är sjunde svensken genom tiderna som blir tvåa på VM i herrsingel, och är förste tonåring att ta medalj på ett pingisvärldsmästerskap sedan Stellan Bengtsson vann guld i Nagoya för exakt femtio år sedan, 1971. Och just Stellan Bengtsson var Möregårdhs coach i VM.

– Truls har i det hela gjort en fantastisk turnering. Vänt underläge och slagit världsspelare till höger och vänster, och han har framtiden framför sig, säger assiterande förbundskapten Stellan Bengtsson.

Vad är det som gör att det funkar så bra mellan er två?

– Det är kul att sitta bakom honom, framför allt. Sedan hittade vi en kemi ganska tidigt på lägret, han har respekt för äldre och jag är väl lite, eller mycket, äldre än de andra coacherna.

På vägen fram till VM-silvret slog Möregårdh ut bland andra åttafaldige Europamästaren Timo Boll, Patrick Franziska (14 i världen), Quadri Aruna (17 i världen) och Chih-Yan Chuang (25 i världen). Svensken är själv rankad 77 i världen.

KLIPP: Svenskt VM-guld i dubbel

Förutom Möregårdhs VM-silver lämnar den svenska truppen VM med ett guld. Kristian Karlsson och Mattias Falck besegrade sydkoreanerna Lim Jonghoon och Wang Joojin med 3–1 i set. Och vann det första svenska dubbelguldet på 30 år.

PROGRAM: Se hela singelfinalen igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.