Jenny Wegner: ”Vi vill inte vara med i den här korrupta sportvärlden” Foto: Bildbyrån

Stormakten Sverige bojkottar bowling-VM: ”Så oerhört tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Vid bowling-VM i Dubai 2021 tog Sverige sju medaljer varav två guld. Dessa kommer inte att försvaras i årets VM i Kuwait i oktober eftersom Sverige bojkottar mästerskapet.

– Vi var tvungna att ta ett beslut eftersom spelarna ville veta om de skulle skjuta på sina semestrar eller inte, säger svenska bowlingförbundets vice ordförande Helena Sundqvist till SVT Sport.

Vid VM i Dubai var det stora brister vid mästerskapet, med spelare som tvingades vara utomhus i sol i flera timmar utan möjlighet att gå in i luftkonditionering och skugga. Nu har inte ens det detaljerade spelschemat skickats ut och det internationella förbundet IBF upplevs som rörigt med stadgevidriga presidentval och ekonomiska oklarheter.

Sedan ett halvår utreder en taskforce lett av USA IBF för att kunna styra upp strukturen.

Det svenska förbundet känner sig tvunget att ta det här tunga beslutet.

– Det är så oerhört tråkigt och det var inte ett lätt beslut, vi tog ju sju medaljer senast. Vi var tvungna att ta ett beslut eftersom spelarna ville veta om de skulle skjuta på sina semestrar för att åka till Kuwait i oktober eller ta sommarsemestrar med sina familjer, förklarar Sundqvist.

Nästan fördubblade kostnader för VM i Kuwait

Det verkar drastiskt att ta ett sånt här beslut?

– Ja, man kan tycka att det är ett drastiskt beslut men förra året spelades world cup i Australien och Sverige var en av få nationer deltog. Jag vet inte om det beror på missnöje med IBF eller inte och vi vill inte manifestera detta som ett missnöje mot IBF utan det var flera faktorer som vägdes in.

En annan del av beslutet var att ett VM-deltagande skulle kosta det lilla svenska förbundet en miljon kronor mot 600 000 kronor i Dubai för två år sedan.

– Ekonomin är också en parameter, säger Sundqvist.

Den svenska landslagsspelaren Jenny Wegner tror att bojkotten kan ge resultat eftersom Sverige är en toppnation.

– Jag tror absolut att de andra länderna kommer kunna dra sig ur lättare nu. Det borde alla göra, för vi vill inte vara med i den här korrupta sportvärlden, säger hon till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.